c S

Češka izpustila aretiranega predstavnika sirskih Kurdov

27.02.2018 16:46 Praga, 27. februarja (STA) - Češko sodišče je danes ukazalo izpustitev enega najvidnejših predstavnikov sirskih Kurdov Saleha Muslima. Aretirali so ga v Pragi konec tedna na podlagi Interpolovega naloga za aretacijo, ki ga je izdala Turčija. Ta je že kritizirala češko odločitev, češ da podpira terorizem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Muslimov odvetnik Miroslav Krutina je danes dejal, da je Muslim pripravljen sodelovati v kakršnem koli postopku predaje turškim oblastem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"To je zelo jasna odločitev, ki podpira terorizem," je dejal podpredsednik turške vlade Bekir Bozdag. Po njegovem mnenju pa je bila to politična odločitev, ki pa bo slabo vplivala na odnose med državama, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podobno je ocenil turški veleposlanik na Češkem Ahmet Necati Bigali, ki je dodal, da jih je razočarala odločitev sodišča. Po njegovih informacijah so Muslimu celo dovolili zapustiti državo.

Muslim je v Turčiji obtožen vpletenosti v napad v Ankari, ki je v februarju 2016 zahteval 29 življenj, zaradi česar ga turške oblasti tudi iščejo. Grozi mu 30 dosmrtnih kazni.

Gre sicer za nekdanjega sopredsedujočega Kurdski stranki demokratične enotnosti (PYD), ki je sirska podružnica prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki jo ima Turčija za teroristično organizacijo. PYD je tudi politična veja kurdske milice v Siriji YPG, proti kateri Ankara na severu Sirije vodi vojaško operacijo.

Muslim je član diplomatskega odbora koalicije TEV-DEM, katere del je tudi PYD in ki je objavila informacijo o sobotni aretaciji. V Pragi se je udeležil srečanja pod pokroviteljstvom ZDA.