c S

Komisija DZ preverila poslovanje varnostnih in obveščevalnih služb

27.02.2018 16:42 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Komisija DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb se je danes ukvarjala s poslovanjem služb, ki jih nadzira, ter ugotovila, da so vse poslovale racionalno in v celoti uresničile svoje načrte. Se je pa po besedah predsednika komisije Branka Grimsa izkazalo, da je eden od uslužbencev obrambnega ministrstva zlorabil javna sredstva.

Kot je v izjavi za medije po seji komisije povedal Grims, se je žal izkazala za resnično vest, da je prišlo do zlorabe javnih sredstev pri uslužbencu, ki ga je ministrstvo za obrambo napotilo v tujino. Proti njemu je že vložena kazenska ovadba, je pojasnil. Poleg tega se je po njegovih besedah pokazal tudi utemeljen sum, da je do podobnega ravnanja prišlo še v dveh primerih, in sicer na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Ker preiskave še potekajo, več informacij Grims ni mogel razkriti.

Komisija se je danes znova ukvarjala tudi s preiskavo suma pranja denarja v NLB. Kot je pojasnil Grims, so pred časom zahtevali pojasnila o posnetkih varnostnih kamer ter od urada za preprečevanje pranja denarja dobili pojasnilo, da teh posnetkov niso pridobili. V uradu so namreč ocenili, da za preiskavo teh posnetkov ne potrebujejo. Po Grimsovih besedah je komisija sedaj enako vprašanje naslovila še na policijo, odgovor pa pričakujejo najpozneje do 13. marca.

Ena izmed tem današnje seje komisije je bilo tudi vprašanje t.i. levih skrajnežev. Grims je pojasnil, da sta v Sloveniji v kratkem napovedana dva festivala gibanja Antifa, ki ga vse več držav obravnava kot teroristično organizacijo. Zato je komisija od pristojnih služb zahtevala, da jo seznanijo z nadzorom na teh prireditvah.