c S

Fabris Peruško novi pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor

27.02.2018 17:07 Zagreb, 27. februarja (STA) - Hrvaška vlada je na današnji seji za novega pooblaščenca v koncernu Agorkor predlagala člana uprave podjetja Tisak Fabrisa Peruška. Za njegovo namestnico je predlagala svetovalko dosedanjega izrednega pooblaščenca Ireno Weber. Vladni predlog mora potrditi zagrebško sodišče, ki obravnava gospodarske zadeve.

Peruška je v upravo Tiska maja lani postavila izredna uprava Agorkorja, ki jo je vodil dosedanji izredni pooblaščenec Ante Ramljak. Peruško je delal tudi v svetovalni hiši McKinsey. Diplomiral je na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, magistriral pa na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji poudaril, da je Peruško končal tudi MBA študij podjetništva na Babson Collegu v Bostonu.

Plenković je po opravljenih pogovorih in posvetovanjih dobil vtis, da je Peruško pripravljen prevzeti naloge izrednega pooblaščenca ter v skladu z zakonom o izredni upravi skleniti postopek poravnave in prestrukturiranja Agrokorja, da bi zagotovil normalno delovanje koncerna. Ker Peruško in Weberjeva že sedaj delujeta v okviru sistemu Agrokorja, se bosta lahko zelo hitro spoznala s postopkom, ki je potekal do sedaj, je dejal Plenković.

Kot je dodal, je bila ekonomistka Weberjeva Ramljakova svetovalka od aprila lani in je bila zadolžena za premoženje Agrokorja ter podjetja, ki niso bila pomembna za temeljno poslovanje koncerna. Tekom kariere je bila tudi pomočnica predsednika uprave v nekdanji investicijski družbi CAIB, ko je bil predsednik uprave Ramljak, so poročali hrvaški mediji.

Hrvaški premier je še povedal, da je vlada opravila posvetovanja s začasnim svetom upnikov Agrokorja, ki je "zelo pozitivno" sprejelo kandidaturo Peruška in Weberjeve.

Plenković je dodal, da cilji vlade pri reševanju Agrokorja ostajajo nespremenjeni. Gre za blaginjo celotnega hrvaškega gospodarstva in finančnega sistema, pogodbo o poravnavi v koncernu, ohranjanje delovnih mest ter dolgoročni trajnostni razvoj koncerna.

Hrvaški premier pričakuje, da bo pristojno zagrebško sodišče sprejelo predlog vlade, da bosta Peruško in Weber čim prej prevzela vodenje izredne uprave koncerna. Na današnji vladni seji so tudi predlagali odpoklic Ramljaka, kar bo prav tako moralo potrditi sodišče.

Po seji so premier Plenković, podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić ter Peruško in Weberjeva stopila pred novinarje na sedežu vlade.

Na novinarsko vprašanje o tem, kako bo vodil procesa za podpis pogodbe o poravnavi ter za prestrukturiranje koncerna, je Peruško prosil za nekaj dni potrpežljivosti, dokler ne bo nova ekipa tudi uradno prevzela dolžnosti in se seznanila s stanjem v koncernu. Obljubil je, da bo potem ponudil bolj obsežne informacije o tem, kako bodo pripeljali postopke izredne uprave do konca v skladu z zakonskim rokom, ki poteče 10. julija.

Ramljakovo delo je ocenil kot "zelo dobro v prvem delu", ni pa želel odgovoriti na vprašanje, kdaj sta s Plenkovićem začela pogovore o prevzemu poslov izrednega pooblaščenca.

Plenković je kot zelo nenavadna ocenil ugibanja, da bi lahko nekaj mesecev pred potekom roka za opravljanje dela izredne uprave spremenili glavnega svetovalca za prestrukturiranje, podjetje AlixPartners, a je povedal, da bo nova uprava sklenila vsa posvetovanja in se nato odločila, kako bo ravnala.

Hrvaški premier ni zavrnil možnosti, da bi prišlo do spremembe zakona o izredni uprave, ki naj bi ga dopolnili z določili glede navzkrižja interesov. Povedal je, da so pri izbiri novega pooblaščenca za Agrokor skrbeli, da nihče izmed kandidatov nima konteksta, ki bi ga lahko ocenili kot navzkrižje interesov. Hrvaška opozicija je opozarjala na "očitni primer" navzkrižja interesov dosedanjega izrednega pooblaščenca.

Ramljak je nepreklicno odstopil prejšnji torek, potem ko je bil v preteklih tednih deležen očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbo Texo Management, v kateri je delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna.