c S

Južnokorejsko tožilstvo za nekdanjo predsednico zahteva 30 let zapora

27.02.2018 08:50 Seul, 27. februarja (STA) - Južnokorejsko tožilstvo je danes za nekdanjo predsednico Park Geun-hye zaradi obtožb korupcije in zlorabe položaja zahtevalo 30 let zaporne kazni. Ustavno sodišče je 66-letno Parkovo s položaja odstavilo marca lani, v priporu pa je že skoraj leto dni.

Parkova naj bi glede na obtožbe svoji tesni prijateljici Choi Soon-sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in ji dovolila, da se brez uradnih pooblastil vmešava v državne zadeve. Prav Choijeva je bila glavna akterka v korupcijski aferi, ki je Parkovo odnesla s položaja.

Pred dvema tednoma je sodišče v Seulu Choijevo spoznalo za krivo zlorabe oblasti, sprejemanja podkupnin in vmešavanja v zadeve države ter jo obsodilo na 20 let zapora. Skupno je med drugim za ustanove, na čelu katerih je bila, prejela 13 milijonov dolarjev od telekomunikacijskega giganta Samsung in maloprodajnega konglomerata Lotte v zameno za politične usluge.

Kot je danes na sojenju Parkovi zatrdilo tožilstvo, mora "končno odgovornost" za škandal prevzeti nekdanja predsednica. Zanjo je zahtevalo 30-letno zaporno kazen in plačilo kazni v višini 110 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.