c S

EU o brexitu in ukrepanju proti Poljski v okviru 7. člena

27.02.2018 11:05 Bruselj, 27. februarja (STA) - Ministri EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju pregledali stanje v pogajanjih o brexitu in obravnavali vprašanje ukrepanja proti Poljski zaradi kršitev vladavine prava v okviru sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani prvič predlagala uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Možnost uporabe sedmega člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se je omenjala dve leti, decembra pa ga je Bruselj po brezplodnih prizadevanjih za dialog res predlagal.

Kmalu zatem so poljske oblasti začele dialog z Brusljem, ki za zdaj ni prinesel otipljivih rezultatov, vendar bo zelo verjetno dovolj za to, da članice danes ne bodo sprejele nikakršnih odločitev.

Ministri bodo na ločenem sestanku brez Velike Britanije pregledali stanje v pogajanjih o brexitu, potem ko na prejšnjem pogajalskem krogu pred dvema tednoma ni bilo bistvenega napredka.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je minuli petek opozoril, da bo EU marca objavila izhodišča za pogajanja o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, tudi če britanska stran ne bo pripravljena.

Poleg tega je Tusk medijske napovedi o britanskih načrtih za odnose z EU po brexitu, ki jih bo v petek razkrila britanska premierka Theresa May in ki naj bi temeljili na načelu notranji trg a la carte, označil za "čisto iluzijo".