c S

Erjavec na Svetu ZN za človekove pravice

27.02.2018 08:04 Ženeva, 27. februarja (STA) - Slovenski zunanji minister Karl Erjavec bo danes nastopil na 37. rednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice, ki mu letos predseduje Slovenija. Erjavec bo predstavil slovenska stališča glede aktualnega dogajanja na področju človekovih pravic po svetu.

Začetek marčevskega zasedanja je tradicionalno namenjen srečanju na visoki ravni. Danes bo na njem nastopil tudi Erjavec. Ob robu bo imel tudi dvostranska srečanja, med drugim z visokim komisarjem ZN za človekove pravice Zeidom al Huseinom, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Po zaključku zasedanja na visoki ravni bo svet za človekove pravice nadaljeval delo in razprave na delovni ravni. V program tokratnega zasedanja je vključenih več panelnih razprav, med njimi visoki panel bo 70. obletnici splošne deklaracije o človekovih pravicah. Obravnavali bodo tudi več poročil Urada visokega komisarja za človekove pravice.

Slovenija bo v zadnjem letu članstva v Svetu ZN za človekove pravice pozornost posvečala tradicionalnim zunanjepolitičnim prioritetam na področju človekovih pravic, na tokratnem zasedanju pa še posebej pravicam otrok, človekovim pravicam in okolju, odpravi vseh oblik diskriminacije in pravicam manjšin. Skupaj z istomislečimi državami bo predstavila dve resoluciji, in sicer o človekovih pravicah in okolju ter pravicah pripadnikov manjšin, napovedujejo na MZZ.

Tokratno zasedanje sveta za človekove pravice, ki mu predseduje slovenski stalni predstavnik v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc, se bo končalo 23. marca.