c S

EU bo pozvala Rusijo, Iran in Turčijo k podpori premirju v Siriji

27.02.2018 07:59 Bruselj, 26. februarja (STA) - Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes v Bruslju napovedala, da bo poslala pismo zunanjim ministrom Rusije, Irana in Turčije s pozivom k podpori takojšnjega in celovitega premirja v Siriji. Omenjene države imajo namreč po njenih besedah posebno odgovornost za uresničitev prekinitve ognja.

Rusija, Iran in Turčija so namreč poroki procesa iz Astane, s katerim naj bi zagotovili umiritev razmer v predelih Sirije, ki so pod pretežnim nadzorom opozicije, in v tej vlogi po besedah Mogherinijeve odgovorni za uresničitev premirja.

Premirje v Siriji, dogovorjeno v okviru Varnostnega sveta ZN, se mora uresničiti takoj, je še poudarila Mogherinijeva. Resolucija o 30-dnevni prekinitvi ognja je nujna in spodbudna, a le prvi korak, zdaj jo je treba takoj uresničiti, je dejala.

Napadi sirskega režima pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada na Vzhodno Guto se nadaljujejo, v najnovejših je bilo danes ubitih najmanj deset civilistov. V minulem tednu pa so napadi terjali več kot 500 življenj.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je razmere v Guti označil za sramoto in jih opisal kot vrnitev v srednji vek ter ocenil, da lahko ta barbarizem dejansko preprečijo Rusija in Iran na eni strani ter Turčija in ZDA na drugi strani.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v nedeljo ruskega predsednika Vladimirja Putina v telefonskem pogovoru pozvala, naj izkoristi svoj vpliv na sirski režim za zagotovitev premirja.

Vodja avstrijske diplomacije Karin Kneissl pa je danes ocenila, da so razmere v Siriji za civiliste najhujše od začetka vojne, in poudarila, da je treba izkoristiti dinamiko, ustvarjeno minuli teden v VS ZN.

EU je že v petek pozvala k prekinitvi ognja in zagotovitvi dostopa humanitarne pomoči do Vzhodne Gute, potem ko so jo že več dni neprenehoma napadale sile sirskega predsednika al Asada, ki uživajo podporo Rusije in Irana.