c S

Na Slovaškem umorili preiskovalnega novinarja

27.02.2018 07:39 Trnava, 26. februarja (STA) - Na Slovaškem so konec tedna umorili preiskovalnega novinarja novičarskega portala Aktuality.sk Jana Kuciaka in njegovo dekle. Kot je danes sporočila policija, je najverjetneje šlo za naklepni uboj, povezan z novinarjevim delom. 27-letnik je pisal predvsem o korupciji in davčnih utajah.

Kuciak je podlegel strelu v prsni koš, njegovo dekle pa so ustrelili v glavo. Uboj se je zgodil med četrtkom in nedeljo, ko je policija trupli našla v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini Trnave, je dejal vodja slovaške policije Tibor Gaspar. Dekle se družini ni javilo od četrtka, zaradi česar so obvestili policijo, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Umor je najverjetneje povezan z novinarjevim delom, je dejal Gaspar in dodal, da takšnega primera na Slovaškem še niso imeli.

Dejanje preiskujeta policija in posebna preiskovalna agencija. Notranji minister Robert Kalinak je ponudil milijon evrov za informacije, ki bi omogočile identifikacijo napadalca oziroma napadalcev.

Preiskovalni novinar je pisal za portal Aktuality.sk, ukvarjal pa se je predvsem s korupcijo in davčnimi utajami. Preiskoval je tudi sumljiva dejanja podjetnikov, ki naj bi bili blizu vladajoči stranki Smer slovaškega premierja Roberta Fica.

Jeseni mu je podjetnik Marian Kocner javno zagrozil, da bo objavil podobne "umazane podrobnosti" o njem in njegovi družini, kot jih je novinar objavil o podjetniku. To je Kociak prijavil policiji, ki pa se ni odzvala. Prejel je tudi več groženj s smrtjo.

Policija je po umoru sporočila, da bo po potrebi uvedla posebne varnostne ukrepe, novinarjem, ki bi bili lahko prav tako ogroženi, pa zagotovila varovanje, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Fico je umor označil za "odvratno dejanje". "Če se izkaže, da je smrt preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka zares povezana z njegovim delom, gre za napad brez primere na svobodo medijev in demokracijo na Slovaškem," je povedal.

Umor sta obsodila tudi češki premier Andrej Babiš in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. "EU ne sme sprejeti, da bi bil novinar umorjen zaradi opravljanja svojega dela. Slovaške oblasti pozivam k podrobni preiskavi z mednarodno podporo, če bo ta potrebna," je Tajani zapisal na Twitterju.

Oglasil se je tudi sin oktobra lani umorjene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia in odgovornost za smrt Kuciaka pripisal tudi Evropski komisiji, ki da ni bila dovolj aktivna po umoru njegove matere. Povedal je, da je njegova družina Evropsko komisijo opozorila, da so se z umorom njegove matere postavila nova merila glede dopustnih dejanj v EU in da bo kmalu umrl še kdo, če ne bodo sprejeti odločni ukrepi. "Jana Kuciaka bi lahko rešili," je na Twitterju zapisal Andrew Caruana Galizia.

Umor je ostro obsodila tudi organizacija za zaščito novinarjev Novinarji brez meja, ki je zahtevala "preiskavo za razjasnitev natančnih okoliščin smrti".

V medijskem koncernu Axel Springer Slovaška, ki je lastnik Aktuality.sk, so izrazili šok ob umoru in sporočili, da bodo sodelovali v preiskavi.