c S

Madžarska komisarja ZN za človekove pravice pozvala k odstopu

27.02.2018 07:34 Ženeva, 26. februarja (STA) - Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Raad al Husein je na današnjem odprtju rednega zasedanja Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi madžarskega premierja Viktorja Orbana obtožil ksenofobije in rasizma. Madžarska je nato komisarja pozvala k odstopu.

Husein je v nagovoru ob začetku 37. rednega zasedanja dajal, da je "zatiranje spet v modi". Posvaril je pred splošnim poslabšanjem na področju človekovih pravic. "Ksenofobi in rasisti v Evropi so popolnoma izgubili občutek za sram tako kot madžarski Viktor Orban," je poudaril visoki komisar. Zatrdil je, da je Orban ta mesec dejal, da "nočemo, da se naša barva (...) meša z drugimi". Madžarski premier je edini voditelj, ki ga je Husein omenil z imenom.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto se je nato odzval, da je vodja visokega komisariata ZN za človekove pravice "Madžarsko obtožil, da je primerljiva z najhujšimi diktatorskimi režimi iz prejšnjega stoletja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo neprimerno je, da predstavnik ZN obtožuje države članice in demokratično izvoljene voditelje. Očitno je, da mora Zeid Raad al Husein odstopiti," je dejal vodja madžarske diplomacije.

Obregnil se je tudi ob to, da komisarja med njegovim govorom sploh ni bilo v dvorani. "Kje je zdaj visoki komisar? Zakaj ne posluša držav članic?" se je vprašal Szijjarto.

Zagovarjal je tudi Orbanovo priseljensko politiko. "Kršitve meja je treba obravnavati kot zločin in jih kaznovati," je dejal in vztrajal, da so migracije "nevarne, ne drži pa, da jih ni mogoče ustaviti". "Mogoče jih je ustaviti in jih tudi moramo," je poudaril.

V Ženevi se je danes začelo 37. redno zasedanja Sveta ZN za človekove pravice. To je prvo zasedanje tega organa svetovne organizacije letos, ki mu bo predsedoval slovenski stalni predstavnik v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc. Slovenija je enoletno predsedovanje svetu prevzela 1. januarja.