c S

Spor med jeseniško bolnišnico in nekdanjim vodstvom še vedno na sodišču

26.02.2018 14:40 Kranj/Jesenice, 26. februarja (STA) - Na kranjskem oddelku Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je danes potekala obravnava odškodninske tožbe Splošne bolnišnice Jesenice proti bivšemu direktorju bolnišnice Igorju Horvatu in bivši glavni medicinski sestri Zdenki Kramar. Tožena, ki krivdo zanikata, sta opozorila na nepristnost novih dokazov.

Sodnica Klavdija Ana Magič je danes nameravala zaključiti sojenje, v katerem jeseniška bolnišnica Horvatu in Kramarjevi očita nepravilnosti pri poslovanju z družbo ISS Facility Services, v zvezi s katerimi je v teku tudi kazenski postopek. Vendar so stranke vložile nove pripravljalne vloge. Bolnišnica je predložila nove dokaze, ki pa jim obramba očita nepristnost in neverodostojnost.

Pooblaščenec bolnišnice Vinko Šimc je pojasnil, da gre za listine oziroma elektronska sporočila, ki jih na prvem naroku glavne obravnave niso mogli predložiti, saj so jih pridobili šele kasneje. Prav tako jih v preiskavi bolnišnice niso našli kriminalisti. Ob tem je Šimc predlagal sodišču tudi postavitev izvedenca računalništva in informatike, ki bi potrdil pristnost listin.

Odvetnik Kramarjeve Velimir Cugmas je namreč izpostavil dvom v pristnost in verodostojnost dokumentov. Prepričan je, da tudi sodni izvedenec ne bi mogel zanesljivo ugotoviti, ali so dokumenti pristni ali ponarejeni. Sicer pa je prepričan, da kljub tem, kot pravi, spornim in prepoznim dokazom tožeča stranka ne more dokazati protipravnosti ravnanja toženih, kar je potrebno za odškodninsko odgovornost.

ISS je kot najugodnejšega ponudnika na javnem razpisu namreč izbrala tretja oseba. Kramarjeva pri tem ni sodelovala, Horvat pa je zgolj sklenil pogodbo z izbranim ponudnikom v vsebini, kot jo je pripravil predsednik razpisne komisije, ki pa ni ne v kazenskem ne v odškodninskem postopku, je pojasnil Cugmas.

Bolnišnica, ki od obeh toženih terja najmanj milijon evrov odškodnine, sicer navaja, da se pogodba z ISS ni izvrševala, kot je bila zapisana, in je zaradi tega bolnišnici nastajala škoda. Do oškodovanja naj bi prišlo, ker naj ISS za bolnišnico ne bi opravljal vseh dogovorjenih storitev in naj bi zanje zagotavljal premalo oseb. Poleg tega ni dobavljal papirne galanterije, ki jo je bolnišnica kupovala sama.

Danes je kot priča na sodišču spregovoril Igor Rajković, ki se je leta 2012 zaposlil kot direktor ISS v Sloveniji. Kot je povedal, so se po očitkih iz bolnišnice lotili preverjanja izpolnjevanja sklenjene pogodbe. Ob tem je bilo težko ugotoviti, koliko oseb v vsakem trenutku dela v bolnišnici, saj so evidenco vodili le na mesečni ravni.

Kar se tiče papirne galanterije, pa so nejasnosti nastale, ker je bilo v pogodbi zapisano, da jo ISS zagotavlja, pri čemer ni bilo definirano, ali jo mora dobavljati ali le distribuirati. Po pregledu celotne razpisne dokumentacije so po Rajkovićevih besedah ugotovili, da je ISS zagotavljal bolnišnici celo določene dodatne storitve in sredstva.

Tožena zanikata, da bi bolnišnici povzročila škodo. Kot je poudaril Cugmas, gre za konstrukt, s katerim je prišlo do zamenjave vodstva in odstranitve direktorja z očitkom krivdne kršitve obvez. Svet Splošne bolnišnice Jesenice je namreč spomladi 2014 razrešil Horvata s funkcije direktorja bolnišnice in mu ob tem očital malomarno opravljanje dolžnosti ter podal ovadbo zaradi suma nezakonite porabe javnih sredstev.

Gorenjski kriminalisti so po opravljeni preiskavi zaradi domnevne zlorabe položaja kazensko ovadili Horvata in Kramarjevo ter tudi vodjo poslovne enote ISS Jesenice Binko Dedić. Ovadeni naj bi bolnišnici z nepravilnostmi pri poslovanju povzročili za 1,4 milijona evrov škode.