c S

V Bruslju nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino

26.02.2018 13:45 Bruselj, 26. februarja (STA) - Po 14 mesecih so se danes v Bruslju na pogovorih o normalizaciji odnosov med državama ponovno sestali predstavniki Beograda in Prištine. Pred tem je bilo nadaljevanje pogovorov napovedano za 16. januar, a so srečanje zaradi umora politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića preložili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja kosovske delegacije Avni Afri je pred srečanjem kot osrednjo temo pogovorov izpostavil implementacijo dosedanjih dogovorov, medtem ko je vodja srbske delegacije Marko Đurić izpostavil uveljavitev dogovora o oblikovanju skupnosti Srbov, ki bo mednarodno priznana. Dogovor o tem so sklenili v aprilu 2013.

Kosovska ustavno sodišče je v letu 2016 ugotovilo, da določeni deli tega dogovora niso v skladu z ustavo. Sporno je namreč oblikovanje skupnosti le ene etnične skupine. Beograd pa vztraja pri sklenjenem dogovoru in ga ne želi spreminjati.

Po današnjem srečanju srbskih in kosovskih predstavnikov v Bruslju je verjetno, da se bosta na pogovoru sestala tudi predsednika Kosova in Srbije, Hashim Thaci in Aleksandar Vučić, vendar datum še ni določen.

Pogovori bi se morali nadaljevati že v sredini januarja, a je takrat odnose med državama pretresel Ivanovićev umor. Zmerni politik je sodeloval tudi s kosovskimi oblastmi. Umorili so ga 16. januarja v Mitrovici. Nanj so streljali iz vozečega avtomobila pred pisarno njegove stranke.

Tudi sicer se dialog že dolgo ni premaknil z mrtve točke zaradi vrste incidentov in pa lanskoletnih volitev v obeh državah. Normalizacija odnosov med Beogradom in Prištino je sicer pogoj za napredek Srbije in Kosova na poti v Evropsko unijo.