c S

Prvo zasedanje sveta ZN za človekove pravice pod slovenskim predsedovanjem

26.02.2018 14:40 Ženeva, 26. februarja (STA) - V Ženevi se je danes začelo 37. redno zasedanja Sveta ZN za človekove pravice. To je prvo zasedanje tega organa svetovne organizacije letos, ki mu bo predsedoval slovenski stalni predstavnik v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc. Slovenija je enoletno predsedovanje svetu prevzela 1. januarja.

Začetek marčevskega zasedanja je tradicionalno namenjen srečanju na visoki ravni, na katerem bo v torek nastopil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki bo predstavil poglede in stališča Slovenije glede aktualnega dogajanja na področju človekovih pravic po svetu. Ob robu zasedanja bo imel tudi dvostranska srečanja, med drugim z visokim komisarjem ZN za človekove pravice Zeidom al Huseinom, so danes sporočili z zunanjega ministrstva.

Po zaključku zasedanja na visoki ravni bo svet za človekove pravice nadaljeval delo in razprave na delovni ravni. V program tokratnega zasedanja je vključenih več panelnih razprav, med katerimi na zunanjem ministrstvu izpostavljajo visoki panel bo 70. obletnici splošne deklaracije o človekovih pravicah ter redno letno panelno razpravo o otrokovih pravicah in pravicah invalidov.

Kot napovedujejo na MZZ, bodo v nadaljevanju zasedanja potekale razprave z nosilci posebnih postopkov, ki bodo predstavili svoja zadnja poročila. Med drugim bodo potekali interaktivni dialogi z neodvisnim izvedencem za človekove pravice in okolje, s posebnima predstavnicama generalnega sekretarja ZN za problematiko nasilja nad otroki in za otroke v oboroženih spopadih, posebnim poročevalcem za pravice manjšin ter nosilci posebnih postopkov za razmere na področju človekovih pravic v Severni Koreji, Siriji, Mjanmaru in Iranu.

Na zasedanju bodo obravnavali tudi več poročil Urada visokega komisarja za človekove pravice, med katerimi na MZZ izpostavljajo splošno poročilo o njegovem delu v letu 2017 in o stanjih človekovih pravic v Burundiju, DR Kongo, Šrilanki in Ukrajini.

Slovenija bo v zadnjem letu članstva v Svetu ZN za človekove pravice pozornost posvečala tradicionalnim zunanjepolitičnim prioritetam na področju človekovih pravic, na tokratnem zasedanju pa še posebej pravicam otrok, človekovim pravicam in okolju, odpravi vseh oblik diskriminacije in pravicam manjšin. Skupaj z istomislečimi državami bo predstavila dve resoluciji, in sicer o človekovih pravicah in okolju ter pravicah pripadnikov manjšin, napovedujejo na MZZ.

Tokratno zasedanje sveta za človekove pravice se bo končalo 23. marca s sprejemom številnih resolucij in drugih odločitev, ki jih predvideva obsežen dnevni red sveta.