c S

Na sojenju Ferliču zaman čakali izvedenca psihiatra

26.02.2018 11:25 Maribor, 26. februarja (STA) - Sodnici mariborskega sodišča Barbari Nerat danes ni uspelo izpeljati naroka zoper Matjaža Ferliča, ki ga obtožnica bremeni poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti med divjo vožnjo s streljanjem po Mariboru marca lani. Za danes je načrtovala zaslišanje izvedenca psihiatra Gorazda Mrevljeta, a tega ni bilo na sodišče, niti ni poslal mnenja.

Čeprav so se na sodišče zbrali vsi ostali vabljeni, pa Mrevljeta ni bilo na sodišče, prav tako sodnica ni prejela njegovega mnenja v pisni obliki, pri psihiatru je še vedno tudi sodni spis. Potem ko se izvedenec ni javil niti na telefon, je bila Neratova primorana narok preložiti na 14. marec.

Sodišče mu je sicer izdelavo mnenja naložilo že pred novim letom, a izvedencu ni uspelo dokončati dela, čeprav je obtoženega obiskal. Ker je za celovito pojasnitev osebnostne strukture obdolženega predlagal še imenovanje kliničnega psihologa, je Neratova za to pooblastila Tristana Riglerja, ki je prav tako že opravil pogovor s Ferličem, a tudi njega danes ni bilo na sodišče.

Sodnica je zato našla nov termin, s katerim se bodo izognili več kot trimesečnemu premoru od zadnje obravnave. Hkrati je napovedala, da bodo še enkrat pogledali razpoložljive video posnetke divjanja po mariborskih ulicah, ki se očita Ferliču, tokrat s pomočjo računalniških tehnikov še v upočasnjeni obliki.

Ferlič je marca lani med vožnjo iz Hoč proti Mariboru lovil in s polavtomatsko pištolo streljal na vozilo 37-letnega Bistričana, v katerem sta se vozila tudi Ferličeva partnerka in njuna štiriletna hči. Moškega, ki bo zaradi povzročene gmotne in negmotne škode uveljavljal premoženjsko-pravni zahtevek v višini nekaj več kot 15.000 evrov, je ena od krogel tudi zadela in poškodovala.

V zagovoru je obdolženi močno obžaloval dogodek, ki naj bi bil po njegovih trditvah posledica njegovega psihično in fizično zelo napornega življenja v tistem obdobju. Kot je dejal, ni nameraval nikogar ustreliti ali umoriti, saj da je med lovom izstrelil pet nabojev, vse je usmeril proti gumam avtomobila.

Primer je konec novembra segel celo do vrha policije, saj je donedavni generalni direktor Marjan Fank naročil izredni strokovni nadzor sprejemanja klicev na interventno številko 113 v okviru Policijske uprave Maribor. Ukrep je sledil medijskemu poročanju o "nenavadnem" odzivu policistov na klic Bistričana, ko jih je ta klical na pomoč, da nanj streljajo.

Na enem od narokov so namreč predstavili slikovno, video in zvočno dokazno gradivo, med tem pa je bil tudi žrtvin posnetek pogovorov s policistoma, ki sta se oglasila na številki 113. V prvem klicu je policistu povedal, da ga nekdo zasleduje z avtom in da meni, da je streljal nanj. Policistu je tudi povedal, da se zato ne bo ustavil pri rdeči luči. Policist mu je dal navodilo, naj se odpelje na policijsko postajo na Taboru, pri čemer se je nekoliko zapletel pri dajanju navodil, kako do tja.

Ko je Bistričan pozneje znova poklical, je klic prevzel drugi policist. Prosil je za pomoč in nato zavpil, ko ga je zadela krogla. Policist mu je najprej predlagal, naj se ustavi, česar Bistričan ni želel storiti, saj da ga bodo v tem primeru ubili. Nato pa mu je policist odvrnil, da nima nikogar na Titovi cesti, so takrat poročali mediji.