c S

Na SDT bi nujno potrebovali primeren prostor za hranjenje tajnih podatkov

26.02.2018 09:24 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Državnotožilski svet bo predvidoma v torek odločal, ali bo Hariju Furlanu podelil še en mandat na mestu vodje Specializiranega državnega tožilstva (SDT). Omenjenega tožilstva pod njegovim vodstvom niso zaznamovali večji pretresi, kar je moč sklepati tudi iz poročil za leto 2017. Bi pa na SDT nujno potrebovali sobo za hranjenje tajnih podatkov.

V poročilu o delu SDT za leto 2017, ki ga mora DZ še obravnavati, so na SDT izpostavili kar nekaj težav, s katerimi se soočajo pri svojem delu.

Med drugim opozarjajo, da se v letu 2017 število državnih tožilcev, strokovnega osebja in tožilskega osebja glede na leto prej praktično ni spremenilo, čeprav bi nujno potrebovali vsaj dodatno tožilsko, podporno osebje. Tukaj so po njihovi oceni namreč še vedno v bistveno slabšem položaju kot ostala tožilstva.

Soočajo se tudi s prostorsko stisko, saj si eno pisarno še vedno delita po dva tožilca, ostale pisarne po trije sodelavci strokovnega ali tožilskega osebja. Na voljo imajo le eno sejno sobo, pa še to si morajo deliti z vrhovnim državnim tožilstvom. Nekateri prostori tudi še vedno niso klimatizirani.

Za vozni park ugotavljajo, da je zastarel in varnostno vprašljiv, hkrati pa da ne zadostuje za vse potrebe, ki jih imajo. Zastarela je tudi računalniška oprema. Tako tožilci med drugim uporabljajo računalnike, ki jih je vrhovno sodišče dalo v odpis. Zaradi zastarele programske opreme tudi ne morejo dostopati do nekaterih javnih evidenc.

Posebej zaskrbljujoče je po navedbah iz poročila stanje pri hranjenju in ravnanju z zaupnimi podatki. Za varovanje teh podatkov bi nujno potrebovali posebej prirejen prostor s primerno računalniško opremo, za ureditev katerega bi potrebovali 67.000 evrov, ki pa jih nimajo.

Poleg poročila o delu v letu 2017 je SDT pripravilo tudi poročilo o varnostnem poslovanju, v katerem opisuje pogoje dela in ravnanja z dokumenti z vidika varnosti in varovanja osebnih podatkov. V enem izmed poglavij poročilo med drugim navaja, da so lani zabeležili nekaj primerov neprimernega vedenja strank, ko so te želele priti v kontakt s posameznimi tožilci. Število teh primerov se sicer na splošno povečuje, ugotavljajo. Občasno so stranke tudi žaljive do osebja.

Med drugim je junija na SDT poklical moški in zahteval vodjo SDT Furlana. Vodja urada mu je pojasnila, da je Furlan odsoten, nakar ji je moški naročil, naj mu pove, da bodo "letele glave, tudi njegova", je zapisano v poročilu.

Kljub temu na SDT ugotavljajo, da je bila varnost v lanskem letu na zadovoljivi ravni. Da pa tudi v tem poročilu opozarjajo, da bo treba nujno zagotoviti sredstva za ureditev primernega prostora za hranjenje tajnih podatkov.

Državnotožilski svet bo o tem, ali bo Furlanu podelil še en mandat na mestu vodje SDT, odločal v torek. Furlan je sicer edini kandidat, ki se poteguje za to mesto. Ker pa se mu je mandat že iztekel, je moral vodenje SDT začasno predati namestnici Darji Šlibar.