c S

Pentagon priporočil Trumpu, naj pusti transeksualne vojake pri miru

26.02.2018 08:19 Washington, 23. februarja (STA) - Obrambni minister ZDA James Mattis je predsedniku Donaldu Trumpu danes poslal priporočila o služenju transseksualnih oseb v vojski, politično odločitev pa bo sprejel predsednik. Podrobnosti uradno niso potrjene, vendar pa naj bi Pentagon Trumpu sporočil, naj transseksualce pusti pri miru.

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general marincev Joseph Dunford je lani javno povedal, da je pozval vlado, naj ne uvede prepovedi služenja transeksualcev. Pentagon je septembra oblikoval delovno skupino visokih častnikov, ki so preučili Trumpovo navodilo o uvedbi prepovedi.

Trump je avgusta lani Pentagonu naročil, da transseksualcem prepove služenje v vojski, potem ko jim je vlada predsednika Baracka Obame to omogočila. Trump je pred tem tvitnil, da gre za prevelike stroške zdravstva in motnje za bojno pripravljenost.

Študija korporacije Rand je sicer ugotovila, da so letni stroški za transseksualce v vojski med 2,4 do 8,4 milijona dolarjev, skupni stroški zdravstva za vojsko pa 50 milijard na leto.

Trumpovo navodilo so potem blokirala številna sodišča, demokrati so ga napadli, da se spravlja na manjšino za zadovoljitev svoje konservativne krščanske baze, Pentagon pa je navodilo sprejel povsem hladno. Vojakom je namreč po domače povedano vseeno in ni nobene škode bojni pripravljenosti tako kot ni nobene zaradi homoseksualcev.

Zaradi sodnih blokad so se lahko konec lanskega leta transseksualci prvič doslej odkrito pridružili vojski, saj se Trump ni odločil za tožbe proti sodnim blokadam. Odločitev je prepustil Pentagonu. Politično je svoje dosegel že s prepovedjo, saj se je dokazal pred bazo.

Washington Post na podlagi virov blizu vojaškega vrha poroča, da je Mattis pozval Trumpa, naj sprejme, da se zakoniti spol osebe določi na podlagi spolne identitete ali počutja te osebe, ne pa na podlagi biologije ali znanosti.

To je za vojsko precej revolucionaren koncept, ki bo imel posledice tudi za širšo družbo in Trumpovi bazi nikakor ne bo všeč.