c S

Trump vztraja pri zamisli o oboroževanju učiteljev

26.02.2018 08:18 Washington, 23. februarja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Konferenci za konservativno politično akcijo v Marylandu nedaleč od Washingtona konservativnim aktivistom ponovil idejo o oboroževanju učiteljev na šolah, kar je naletelo na navdušen odziv prisotnih. Govor je potekal v Trumpovem znanem predvolilnem slogu.

Navdušena množica mu je dobesedno jedla iz rok, ko je nizal zgodovinske uspehe svoje vlade in se šalil, da mora vložiti veliko napora, da skrije veliko plešo pod svojo znamenito frizuro, se norčeval iz Hillary Clinton in Nancy Pelosi ter demokratov, ki prihajajo, da jim ukradejo davčne olajšave in odvzamejo orožje.

Republikance malce skrbi razplet novembrskih kongresnih volitev, še posebej po odmevnih šolskih pokolih, kot je bil pretekli teden v Parklandu na jugu Floride. Trump je zmedel svoje podpornike z izjavami v prid malce večjega nadzora nad orožjem, saj ga skrbi, da bodo pokoli politično pomagali demokratom.

Množico je vprašal, ali ima raje davčne olajšave ali pravico do orožja, in navdušenje med konservativnimi aktivisti je bilo veliko večje ob slednjem, zato je Trump hitro zagotovil, da bodo zaščitili oboje.

Nekdanji newyorški liberalni demokrat se še vedno trudi, da se dokaže konservativcem in je uvodoma celo vprašal, ali mu sedaj verjamejo, da je ideološko njihov. Nato je nizal svoje ukrepe, kot je umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma, pri čemer so ga pogosto prekinjali z vzkliki tako kot med kampanjo, da naj zapre Clintonovo, da naj zgradi zid ter "USA!, USA!, USA!", da ne bo nobenega dvoma, kdo so "pravi" Američani.

Kljub temu, da zagovarja oboroževanje učiteljev, po mnenju katerih je to povsem neumna ideja, je Trump nadaljeval z napadi na "lažne" medije, ki trdijo, da zagovarja oboroževanje učiteljev. Menda zagovarja oboroževanje le tja do 20 odstotkov učiteljev, ki bodo posebej izurjeni in bodo ustavili napadalce.

Vztrajal je, da pokola v Parklandu ne bi bilo, če bi imeli učitelji orožje, ne glede na dejstvo, da je šola imela oboroženega varnostnika, to je šerifovega pomočnika Scota Petersona, ki je strele poslušal od daleč in se ni približal. Zaradi tega je pod preiskavo. Trump je zjutraj menil, da je Peterson ali strahopetec ali pa je pred nevarnostjo ohromel.

Dejstvo o strahopetnem ali ohromelem profesionalcu predsednika ZDA ni niti najmanj omajalo v prepričanju, da bo mrtvih manj, če bo orožja več. Ponovil je svoje prepričanje, da območij brez orožja po ZDA ne bi smelo biti, ker ta le privlačijo množične morilce. Zato bo to odpravil tudi v vojašnicah, vrtcev pa tokrat ni omenjal.

Med govorom je imel nekaj pohvalnih besed o v sredo umrlem 99-letnem vodji ameriških protestantov Billyju Grahamu ter nekaj kritičnih besed o senatorju Johnu McCainu, ki ga je obtožil, da ovira odpravo zdravstvene reforme Baracka Obame. Trump je hčerki senatorja, ki ima rak, obljubil, da republikanca iz Arizone več ne bo napadal in zaradi tega ga ni izrecno omenil z imenom. "Da ne bo kontroverznosti, ne bom izrekel imena," je dejal.

Množica se je vmes, kot ponavadi, veselila vedno, ko je omenil zid na meji z Mehiko, veliko navdušenja pa je bilo tudi, ko je govoril o svojem pogumu pri sprejetju odločitve o selitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem. Pritiski iz tujine naj bi bili ogromni, vendar se je na koncu pravilno odločil, je zagotovil.