c S

Francoska vlada predstavila načrte za boj proti radikalizaciji

26.02.2018 07:53 Lille, 23. februarja (STA) - Francoska vlada je danes predstavila načrte za boj proti islamskemu radikalizmu. V okviru načrtov bi med drugim skrajneže zaprli v posebne oddelke znotraj zaporov in odprli posebne centre za reintegracijo vračajočih džihadistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je že tretji načrt za boj proti radikalizaciji v štirih letih, ki pa naj bi popravil napake prejšnjih. "Nihče nima magične formule za deradikalizacijo," je dejal premier Edouard Philippe ob predstavitvi načrtov.

Francija si predvsem želi zaustaviti širjenje radikalizma v zaporih, kjer se skrajne ideje hitro širijo. Trenutno je v francoskih zaporih 512 ljudi zaprtih zaradi s terorizmom povezanih obsodb, dodatnih 1139 pa so jih označili, da so radikalizirani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi preprečili širjenje radikalizma v zaporih namerava francoska vlada za radikalizirane zapornike ustvariti 1500 mest v posebnih oddelkih zaporov. Dodatno bodo ustanovili tri nove centre za reintegracijo skrajnežev, med drugim tudi džihadistov, ki so se vrnili v Francijo z Bližnjega vzhoda.

Vlada pa se bo osredotočila še na problem zasebnih šol in družbenih omrežij. Philippe je dejal, da bi moral izobraževalni sistem vzgajati otroke, ki bodo zavračali vse oblike nazadnjaštva, neznanja in nerazumevanja ter bodo znali ločevati med tem, kaj je informacija in kaj ni.

Veliko konservativnih muslimanov je začelo svoje otroke vpisovati v zasebne šole, da se izognejo sekularnim pravilom na javnih šolah. Philippe je opozoril, da se odpira vse več zasebnih šol, čeprav jih trenutno obiskuje le 74.000 od približno 12 milijonov šoloobveznih otrok. V okviru vladnih načrtov pa nameravajo lokalnim oblastem dati na voljo več časa, da preverijo program šole, preden odobrijo njeno ustanovitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na področju družbenih omrežij, ki po Philippovih besedah širijo tudi "govorice in laži", pa bodo zaostrili zakonodajo glede brisanja objav s skrajno vsebino. Dodatno nameravajo izobraževati mlade, da se lažje zaščitijo pred "teorijam zarote," je povedal francoski premier.