c S

Na komisiji DZ izpostavili nepripravljenost na staranje prebivalstva

26.02.2018 07:52 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Komisija DZ za peticije se je danes glede na to, da je bil 20. februar svetovni dan socialne pravičnosti, osredotočila na razpravo o socialni pravičnosti, socialni izključenosti in energetski revščini v Sloveniji. Med drugim so izpostavili vprašanje staranja prebivalstva, na katero država ni pripravljena.

"Socialna pravičnost je na preizkušnji," je uvodoma dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Pravično bi bilo, da bi ljudje lahko živeli od svojega dela, kar pa pogosto ne morejo, je opozorila na seji komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Generalna direktorica državnega statističnega urada Genovefa Ružić je spomnila, da stopnja tveganja revščine po podatkih za leto 2016 znaša 13,9 odstotka, kar je manj kot leto prej. "Pomemben je trend," je opozorila. Spregovorila je tudi o energetski revščini. Po njenih besedah 41.000 gospodinjstev navaja, da njihovo stanovanje ni ustrezno ogrevano.

Predstavniki invalidov so pozvali k dosledni invalidski politiki na ravni države. Ta kljub ustrezni zakonski podlagi ni izoblikovana, je poudaril Boris Šuštaršič iz Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije.

Probleme invalidov je mogoče razbrati tudi iz peticij, ki jih prejme komisija, je povedala predsednica komisije Eva Irgl iz SDS. "Navajajo, da s prejemki ne morejo živeti, da se njihova življenjska raven slabša, je dejala.

V Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije so med drugim opozorili na starejše ljudi, ki bi nujno morali v dom, kjer pa ni prostora. "Prav tako ni kam namestiti ljudi z demenco," je opozorila sekretarka skupnosti Darja Kuzmanič Korva.

Po ugotovitvi Janija Möderndorferja iz SMC je glavna težava starajoča se družba, na katero v državi še vedno nismo pripravljeni. Državljani bi se morali po njegovem opozorilu naučiti, da znajo poskrbeti zase in za svojo prihodnost.

Marinka Levičar iz DeSUS je ocenila, da je v tujini veliko primerov dobrih praks, s katerimi bi si lahko pomagali tudi v Sloveniji. Ena med njimi je, da starejši oddajo mladim sobo, ti pa jim v zameno pomagajo pri vsakdanjih opravilih.

Energetske revščine pa se je dotaknila Violeta Tomić iz Levice, ki je bila kritična do pristojnih ministrstev. Sredstva za zmanjšanje energetske revščine v višini pet milijonov evrov ostajajo neporabljena na ministrstvu za infrastrukturo, je dejala.

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je 20. februar razglasila za mednarodni dan socialne pravičnosti leta 2007. Socialna pravičnost je osnovno načelo za mirno in uspešno sobivanje v narodu in med narodi, opozarjajo ZN.