c S

Na domu napadalca na veleposlaništvo ZDA v Podgorici našli poslovilno pismo

26.02.2018 07:51 Podgorica, 23. februarja (STA) - V stanovanju 42-letnega črnogorskega državljana Daliborja Jaukovića, ki je v četrtek na ameriško veleposlaništvo v Podgorici vrgel ročno bombo, nato pa storil samomor, so našli poslovilno pismo, poroča danes črnogorska Pobjeda.

V pismu na šestih straneh, ki ga je napisal na roko, je prosil družino in svojce, da mu "oprostijo to, kar bo storil", opisal pa je tudi svoja politična stališča.

Policija sicer še vedno ni ugotovila njegovega motiva za napad, tožilstvo pa je na podlagi dosedanje preiskave že izključilo možnost, da bi šlo za teroristično dejanje. Tudi ameriško veleposlaništvo je sporočilo, da ni kazalcev, da je napad del širše grožnje, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Črnogorska policija skupaj s preiskovalci ameriške FBI skuša ugotoviti, ali je bil Jauković član kakšne organizacije.

Lokalni mediji poročajo, da je Jauković v Podgorici živel z bratom in materjo in da ni bil zaposlen.

Bil je nekdanji vojak vojske Zvezne republike Jugoslavije, leta 1999 pa je bil odlikovan za sodelovanje v vojni na Kosovu v času bombardiranja Nata na Srbijo. Medaljo za zasluge mu je podelil takratni predsednik ZRJ Slobodan Milošević. Na objavah na družbenih medijih je kritiziral Nato in nasprotoval članstvu Črne gore v organizaciji.

Rodil se je leta 1976 v srbskem Kraljevu in ni imel policijskega dosjeja.

V četrtek nekaj po polnoči je preko ograje vrgel ročno granato na dvorišče ameriškega veleposlaništva v Podgorici, nato pa se je oddaljil in na razdalji okoli 30 metrov od ograje aktiviral še eno bombo in pri tem umrl.

V napadu ni bilo ranjenih, niti ni bila povzročena gmotna škoda.

Policija je po napadu okrepila varnostne ukrepe okoli vseh diplomatsko-konzularnih predstavništev v Črni gori, v noči na danes pa so v Podgorici izvajali preiskave na več naslovih ljudi, povezanih z napadalcem.