c S

Osterman bo danes predal posle novemu načelniku Generalštaba SV Gederju

26.02.2018 09:41 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Dosedanji načelnik Generalštaba SV, generalmajor Andrej Osterman bo danes posle predal svojemu nasledniku, generalmajorju Alanu Gederju. Ostermana je vlada minuli teden razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti. To bi lahko preprečilo njen načrtovan odhod na misije v tujini.

Premier Miro Cerar je po seji vlade minuli četrtek, na kateri so potrdili razrešitev Ostermana in imenovanje Gederja, izpostavil neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju usposobljenosti zaradi pomanjkljive usposobljenosti enote.

Ministrica za obrambo Andreja Katič pa je izpostavila, da je bilo v poročilu, ki so ga prejeli od generalštaba, navedeno, da rezultat zanje ni presenečenje. "Preudaren poveljnik vojake pošilja v boj, da zmagajo," je dodala.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je v preteklosti vodil tudi obrambni resor, je pred dnevi sicer opomnil, da zgolj zamenjava načelnika ne bo rešila vseh težav.

Novi načelnik Generalštaba SV, leta 1958 rojeni Prekmurec Alan Geder, je svojo vojaško kariero začel v Teritorialni obrambi leta 1988. Opravljal je različne funkcije, leta 2015 pa je že drugič postal namestnik načelnika generalštaba.

Osterman ostaja v SV. Kot so pojasnili v generalštabu, namerava po predaji poslov najprej oditi na dopust, o svoji nadaljnji poklicni poti v vojski pa se bo odločil v prihajajočih mesecih.