c S

Zunanji ministri EU o Siriji, z Arabsko ligo o Bližnjem vzhodu

26.02.2018 09:44 Bruselj, 26. februarja (STA) - Zunanji ministri EU se bodo danes v Bruslju s predstavniki Arabske lige pogovarjali o možnostih za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. To bo že tretja zaporedna razprava o tej temi s tremi različnimi partnerji v minulih treh mesecih. Čeprav uradno ni na dnevnem redu, bo po pričakovanjih v ospredju tudi vojna v Siriji.

Veliko pozornosti je unija Siriji namenila že ob petkovem neformalnem vrhu, ko je pozvala k prekinitvi ognja in zagotovitvi dostopa humanitarne pomoči do Vzhodne Gute, potem ko so jo že več dni neprenehoma napadale sile sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki uživajo podporo Rusije in Irana.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v nedeljo v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala, naj čim močneje pritisne na sirski režim, da bo takoj začel spoštovati resolucijo o prekinitvi ognja, ki jo je v soboto sprejel Varnostni svet ZN.

Že tretjič zaporedoma v minulih treh mesecih bodo ministri razpravljali o možnostih za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem decembra lani in s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom januarja se bodo tokrat sestali s predstavniki Arabske lige.

Pogovarjali se bodo z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gheitom ter z zunanjimi ministri Jordanije, Palestinskih oblasti, Egipta, Savdske Arabije, Maroka in ZAE - držav v nadzornem odboru Arabske lige. EU naj bi arabskim partnerjem sporočila, da brez njihove jasne zavezanosti ne bo mogoče zagotoviti politične rešitve izraelsko-palestinskega konflikta.

Na dnevnem redu zasedanja, ki se ga bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, je še vrsta tem, med njimi Mjanmar, Moldavija in Venezuela.