c S

Sodišče odobrilo prodajo Dalmatinke Mandariću

23.02.2018 14:27 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Okrožno sodišče v Celju je danes v stečaju družbe Hiša 8 dalo soglasje k pogodbi za prodajo nedokončane poslovno-stanovanjske stavbe Dalmatinka na Dalmatinovi ulici v Ljubljani podjetju Milana Mandarića. Ta je nedavno dejal, da se bo projekt, ki predvideva 14 luksuznih stanovanj, nadaljeval v kratkem.

Mandaričevo podjetje Domus Aurea - Zlata hiša je edino oddalo zavezujočo ponudbo za premoženje, na katerem je Domus Aurea - Zlata hiša tudi prvi ločitveni upnik, in sicer enako izklicni ceni, ki je bila postavljena pri 4,735 milijona evrov.

To zbiranje ponudb, ki se je izteklo sredi februarja, je bilo drugo zbiranje ponudb za to premoženje - tudi na prvem je bil edini ponudnik Mandarić (prek svoje druge družbe MM Investicije, ki je bila sprva tudi imetnik ločitvene pravice), a kljub plačilu 240.000 evrov varščine kupnine ni poravnal, ampak je predlagal, da bi ob odsotnosti drugih interesentov in kot prvi ločitveni upnik, ki že tako ne bo v celoti poplačan, projekt prevzel kot neunovčljivo premoženje. A je sodišče predlog zavrnilo in na predlog upravitelja razpisalo novo zbiranje ponudb.

Stečajni upravitelj Hiše 8 Andrej Marinc je STA povedal, da pričakuje, da bo Mandarić kupnino tokrat poravnal. Če je ne bi, bi namreč že drugič izgubil varščino v višini 240.000 evrov. Rok za plačilo kupnine, ki je po upraviteljevih besedah začel teči 19. februarja, je tri mesece. Iz prodaje premoženja bo kot prvi ločitveni upnik poplačano Mandarićevo podjetje, bo pa izplačilo manjše od kupnine zaradi kritja stroškov v stečaju.

Mandarić, ki za morebitna pojasnila za STA doslej ni bil dosegljiv, je za časnik Delo minulo soboto dejal, da pričakuje, da bo "zadeva kmalu stekla, v prihodnjih dneh ali tednih". "Gradbeno dovoljenje že imamo, zgoraj so predvidena stanovanja, spodaj pa poslovni prostori. Cena najdražjih stanovanj bo od 8000 do 10.000 evrov za kvadratni meter," je povedal.

Po veljavnem projektu bi bilo v objektu s tremi kletmi, pritličjem, šestimi nadstropji in mansardo lahko 14 nadstandardnih stanovanj, 11 poslovnih prostorov in 85 parkirnih prostorov. Doslej so bile zgrajene kletne etaže, pritličje ter prvo in del drugega nadstropja, je v sredo poročalo Delo.

Glede na predstavitev ene od delovnih verzij, ki sta jo izdelala arhitekturna biroja Zeloa in AA arhitektura, bi se projekt imenoval D'Aurea, na čelni fasadi objekta bi bilo veliko steklenih oken in drugih površin, na drugi strani objekta bi bil atrij, na katerem bi bili zunanji prostori gostinskih lokalov in klopi, delno pa bi ga pokrivale terase stanovanj v prvem nadstropju. Tudi stanovanja v drugih nadstropjih bi imela velike lože ali balkone, stanovanji na vrhu stavbe pa na terasah tudi svoja bazena.

Mandarićevo podjetje MM Investicije je terjatve do družbe Hiša 8 kupilo decembra 2016 od podjetja TCK. Nominalno so znašale 9,5 milijona evrov, zavarovane pa so s hipoteko na zemljišče in projekt Dalmatinke. V stečaju so bile priznane v višini 7,5 milijona evrov.