c S

Po mnenju že sedme sodne izvedenke Žurga med umorom očima zmanjšano prišteven

23.02.2018 13:00 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo ponovljeno sojenje Janezu Žurgi, ki mu obtožnica očita, da je decembra 2015 umoril očima. Pričala je že sedma sodna izvedenka v tem postopku, po mnenju katere je bil Žurga v času umora zmanjšano prišteven, ko je ukradel očimov avto in pobegnil proti Primorski, pa se je svojih dejanj zavedal.

Sodna izvedenka psihiatrične stroke Martina Žmuc Tomori je že sedma sodna izvedenka, ki je presojala o duševnem stanju obdolženega v času smrti njegovega očima ter tudi sicer. Nekateri izvedenci pred njo so menili, da ima osebnostne motnje, spet drugi, da te pri njem niso prisotne. Nekateri so ocenili, da je bil v času dejanja popolnoma neprišteven, drugi, da je bil deloma prišteven.

Različna mnenja izvedencev ter kako je sodišče v prvem sojenju nanje oprlo svojo odločitev, so bila razlog, da je višje sodišče prvo sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Okrožno sodišče je tako tokrat po ponovnem zaslišanju in soočenju vseh dosedanjih izvedencev, ki so vztrajali na svojih mnenjih, imenovalo še Žmuc Tomorijevo.

Ta je danes sodišču pojasnila, da so bile obdolženčeve sposobnosti samoobvladovanja v času umora bistveno zmanjšane zaradi njegovega doživljanja in stresa.

Po tem dejanju je Žurga zaklenil sobo, v kateri je bilo truplo, zlomil ključ vrat, materi napisal sporočilo, naj v sobo ne vstopa. Nato je ukradel očimov avto, nanj namestil druge registrske tablice in se odpeljal proti Primorski, med potjo pa poklical policijo. Vsa ta dejanja so bila zelo razumska, zato je po oceni Žmuc Tomorijeve obdolženi vse našteto storil popolnoma zavestno.

Kot je povedala Žmuc Tomorijeva, je Žurga odraščal v čustveni prikrajšanosti, že kot otrok je imel velike težave z avtoriteto moškega lika. Pogrešal je očeta, moški liki, ki jih je srečeval v šoli, so v njem zbujali občutek zapuščenosti, neupoštevanja, izkazalo se je tudi, da doživlja, da ga moške avtoritete izraziteje odklanjajo kot drugi moški liki. Tako je tudi svojega očima doživljal izrazito negativno in mu pripisoval odgovornost za "izgubo" matere oz. za vsa materina dejanja, ki mu niso ustrezala.

Izvedenka je danes pojasnila, da pri obdolženemu ni ugotovila duševnih motenj, kot so jih navajali nekateri drugi izvedenci. Je pa, tudi zaradi zlorabe prepovedanih drog in alkohola ter opuščanja svojih rednih zdravil za zdravljenje depresije, konflikten, čustven in ima mejno osebnostno motnjo, ki se kaže z bolečimi občutki praznine in paničnim strahom pred zapustitvijo.

Tragičnega večera je na njegovo stanje vplivalo tudi dejstvo, da je bil neprespan, lačen in premražen, saj je noč preživel v kleti očimove hiše. Počutil se je odgnanega, v brezizhodni situaciji zaradi težav v odnosih in dolgov.

Tožilka Katarina Bergant je napovedala, da bo verjetno nekoliko spremenila obtožnico, pričakovati je, da bo umaknila obtožbo o ljubosumju, glede na to, da je Žmuc Tomorijeva danes povedala, da ljubosumja do očima pri Žurgi ni bilo. Naslednja obravnava bo 16. marca, ko bi morda lahko opravili tudi zaključne govore.