c S

ZN v Južnem Sudanu zbral dovolj dokazov za obtožnice zaradi vojnih zločinov

23.02.2018 11:48 Juba, 23. februarja (STA) - Komisariat Združenih narodov za človekove pravice v Južnem Sudanu je danes sporočil, da je zbral dovolj dokazov za obtožnice proti najmanj 41 višjim predstavnikom oblasti zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Štiriletno državljansko vojno v Južnem Sudanu sta zaznamovala predvsem hudo nasilje in napadi na civiliste. Do sedaj za zločine še nihče ni bil kaznovan, čeprav je Afriška unija obljubila, da bo vzpostavila posebno sodišče, ki bo preučilo domnevne zločine.

Vodja komisariata ZN v Južnem Sudanu Yasmin Sooka je dejala, da bi lahko nemudoma vzpostavili posebno sodišče, tožilci pa bi lahko začeli z delom.

"Glede na mirovni sporazum tisti, ki so obtoženi ne smejo obdržati ali kandidirati za višje položaje. Ultimativno je to edini način za zaustavitev voditeljev v Južnem Sudanu, da prenehajo uničevati na milijone človeških življenj," je dodala.

Visokemu komisariatu ZN za človekove pravice so posredovali tajni seznam osumljenih, na njemu so med drugim trije guvernerji dežel, 33 generalov in pet polkovnikov.

Poročilo je osnovano na 58.000 dokumentih in 230 izjavah prič, ki opisujejo grozote vojne. Nekatere žrtve so namreč obglavili, ali jih žive zažgali. Pogosti so bili tudi primeri spolnega nasilja. V nekaterih primerih so celo prisili bližnje, da so morali gledati, kako so posiljevali njihove družinske člane.