c S

Turčija zaradi priznanja genocida nad Armenci na pogovor poklicala nizozemskega diplomata

23.02.2018 10:28 Ankara, 23. februarja (STA) - Turško zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo nizozemskega diplomata, dan po tem, ko je nizozemski parlament soglasno potrdil resolucijo o priznanju genocida nad Armenci v Otomanskem cesarstvu med prvo svetovno vojno. Turčija namreč močno obsoja odločitev nizozemskega parlamenta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčija je nizozemsko resolucijo označila kot "neobvezujočo in pravno neveljavno", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je že drugič v roku tedna dni, da se je moral nizozemski diplomat zglasiti na pogovoru. Prejšnji teden so ga namreč poklicali na pogovor, ko se je izvedelo, da poslanci nameravajo glasovati o resoluciji.

Čeprav so resolucijo podprli tudi poslanci štiristrankarske nizozemske vladne koalicije, je zunanja ministrica Sigrid Kaag takoj ublažila odločitev parlamenta. Dejala je, da se bo nizozemska vlada vzdržala in da parlamentu pri tem vprašanju ne bo sledila.

Armenci si že dolgo prizadevajo za mednarodno priznanje genocida nad Armenci leta 1915 v času Otomanskega cesarstva med prvo svetovno vojno, ko je v množičnih pobojih in deportacijah umrlo od 800.000 do 1,5 milijona Armencev.

Turčija - naslednica cesarstva - to zanika in trdi, da je šlo za kolektivno tragedijo, v kateri so umrli tudi številni Turki. Trdi, da je umrlo do 500.000 ljudi, ko so se Armenci uprli in stopili na stran ruskih invazijskih sil med prvo svetovno vojno.

Do parlamentarne resolucije sicer prihaja v času napetih odnosov med Haagom in Ankaro. V začetku februarja se je nizozemska vlada odločila, da uradno umakne svojega veleposlanika v Ankari, ki v Turčijo nima dostopa že od marca lani, odkar je Haag preprečil prihod turški ministrici za družino Fatmo Betul Sayan Kaya. Haag je takrat tudi sporočil, da ta čas ne bo sprejel novega turškega veleposlanika.