c S

Romunska vlada želi odstaviti vodjo organa za boj proti korupciji

23.02.2018 08:54 Bukarešta, 23. februarja (STA) - Romunski pravosodni minister Tudorel Toader je v četrtek sprožil postopek za odstavitev v javnosti priljubljene in mednarodno spoštovane vodje specializiranega urada tožilstva za boj proti korupciji Laure Kövesi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Toader, ki pripada vladajočim levosredinskim socialdemokratom PSD, je v četrtek sklical novinarsko konferenco, na kateri je Kövesijevi očital, da je "škodovala ugledu" Romunije v tujini ter da je ravnala "preveč avtoritarno". "Ne smemo dovoliti, da bi se za bojem proti korupciji skrivalo protiustavno, nezakonito in klevetniško ravnanje do uradnikov v javnih institucijah," je še dejal.

Povod za odstavitev je bila afera v mestu Ploiesti na jugu Romunije, kjer naj bi tamkajšnja enota DNA ponaredila dokaze proti korupcije obtoženemu nekdanjemu politiku PSD. Kövesijeva je sicer po izbruhu afere sporočila, da zadevo preiskujejo, a Toader ji očita, da ne naredi nič proti nekaterim pokvarjenim državnim tožilcem.

Kot vodja posebne protikorupcijske enote državnega tožilstva DNA je Kövesijeva v zadnjih letih stopila na prste in pripeljala pred roko pravice celo vrsto skorumpiranih uradnikov. Teh v Romuniji, ki je ena najbolj skorumpiranih članic EU, ni malo, piše AFP. To je 44-letnici prineslo pohvale v tujini, a obenem tudi sovražnike na visokih položajih v Romuniji. Številni obsojeni korupcije so namreč pripadali ali bili vsaj zelo blizu vladajoči PSD in njeni koalicijski partnerici, liberalni stranki ALDE.

Ob četrtkovi napovedi ministra Toaderja se je na ulicah Bukarešte in tudi drugih romunskih mest hitro zbralo več tisoč podpornikov Kövesijeve, ki so zahtevali odstop ministra Toaderja, ostro se je odzvala tudi opozicija.

Končno odločitev o odstavitvi Kövesijeve bo imel sicer romunski predsednik Klaus Iohannis, ki pripada desni sredini in velja za velikega kritika korupcije ter je v četrtek že javno sporočil, da je z delom DNA zadovoljen.

V Romuniji se tako odpira nova fronta med predsednikom in vlado, ocenjuje nemška tiskovna agencija dpa. Kot spominja, so množični protesti in kritike EU pred letom dni že ustavili načrtovano reformo kazenskega prava, ki naj bi ogrozila neodvisnost sodstva in otežila boj proti korupciji, a vlada od reforme ni odstopila in še naprej vztraja pri njej.