c S

Avstrija vložila tožbo zaradi odobritve širitve madžarske nuklearke

23.02.2018 08:25 Dunaj, 22. februarja (STA) - Avstrija je na sodišče EU danes vložila tožbo proti odobritvi, ki jo je EU podala za širitev jedrske elektrarne v madžarskem Paksu. Po ocenah vlade je namreč celo sama komisija ugotovila, da nuklearka, katere širitev finančno podpira Rusija, nikoli ne bo dobičkonosna brez obsežne državne pomoči.

"Jedrska energija ne bi smela imeti mesta v Evropi in od tega stališča ne bomo odstopili niti za ped," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala avstrijska okoljska ministrica Elisabeth Köstinger.

Avstrija je tožbo napovedala že oktobra lani, a o konkretnem datumu vložitve tedanji kancler Christian Kern ni govoril, saj so odvetniki besedilo tožbe še pregledovali.

Rusija naj bi v Paksu, ki leži približno sto kilometrov južno od Budimpešte, v skladu z dogovorom iz leta 2014 zgradila dva nova reaktorja. Ruske banke naj bi zagotovile okoli 80 odstotkov potrebnih sredstev za investicijo, ki naj bi znašala 12 milijard evrov.

Nuklearka v Paksu je bila zgrajena konec 80. let dvajsetega stoletja in zdaj pokriva približno 40 odstotkov porabe električne energije na Madžarskem.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da bo Madžarska s tem povečala odvisnost od Rusije. Investicijo je z vidika varstva konkurence preučevala tudi Evropska komisija, a je marca lani vendarle prižgala zeleno luč.