c S

Tudi danes smrtne žrtve v napadih na Vzhodno Guto

23.02.2018 07:18 Damask, 22. februarja (STA) - Napadi na Vzhodno Guto, ki je pod nadzorom uporniških sil, so tudi danes zahtevali smrtne žrtve. V današnjih napadih na območje v bližini sirskega glavnega mesta Damask je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo najmanj 19 civilistov. Vse od jutranjih ur naj bi območje zadelo najmanj 200 izstrelkov.

"Vsako minuto pade več deset granat. Reševalci zaradi tega ne morejo do ranjenih," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal aktivist Masen al Šami.

Vzhodna Guta je v zadnjih dneh prizorišče enega od najhujših valov napadov v skoraj sedemletni državljanski vojni v Siriji. Od nedelje je tam umrlo najmanj 368 civilistov, od tega 150 otrok, več kot 1850 je bilo ranjenih.

Vzhodna Guta je še zadnje območje v Siriji, ki je pod nadzorom upornikov, pretežno islamskih milic. Sirske vladne sile jih oblegajo že več mesecev. Zaradi napadov je v regiji skorajda v celoti od sveta odrezanih okoli 400.000 ljudi, ki so se znašli v hudem humanitarnem položaju.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je danes dejal, da se je treba izogniti pokolu, "ker nam bodo sodili po naši zgodovini", ter pozval Varnostni svet Združenih narodov, naj pozove k prekinitvi ognja. Že v sredo je k prekinitvi ognja pozval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

V Beli hiši so podprli poziv ZN k prekinitvi ognja, da bi se lahko na prizadeto območje dostavila nujno potrebna humanitarna pomoč in evakuiralo ranjene. "ZDA pozivajo tudi Rusijo in njene zaveznike, naj se držijo svojih obveznosti glede varnih območij, predvsem tistih v Vzhodni Guti, in da se konča nadaljnje napade proti civilistom v Siriji," navaja izjavo Bele hiše tiskovna agencija Reuters.

Rusija, ki je v sredo pozvala k sklicu izredne seje VS ZN, je pripravljena preučiti resolucijo ZN glede prekinitve ognja v Siriji. Zasedanje sicer še ni potrjeno, a naj bi predvidoma danes članice VS ZN že glasovale o osnutku resolucije, ki zahteva 30-dnevno prekinitev ognja v Siriji, da bi lahko izvedli potrebno dostavo humanitarne pomoči in evakuacijo ranjenih.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob obisku Beograda danes komentiral, da je Rusija pripravljena preučiti resolucijo, če bodo iz nje izvzete skrajni Islamska država in Fronta al Nusra.

Pojasnil je še, da je njihova vojska v Siriji že pred dnevi pozvala uporniške borce, naj se miroljubno umaknejo iz Vzhodne Gute, kot so to storili z borci in njihovimi družinami v vzhodnem Alepu. "Fronta al Nusra in njeni zavezniki so kategorično zavračali ta predlog in še naprej vztrajajo v mestu, pri tem pa izrabljajo civilno prebivalstvo Vzhodne Gute kot človeški ščit," je dodal minister po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.