c S

V generalštabu odredili preverjanje usposobljenosti, čeprav so pričakovali neuspeh

22.02.2018 14:59 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Ministrica za obrambo Andreja Katič je na današnji novinarski konferenci po seji vlade, na kateri so načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana zamenjali z namestnikom Alanom Gederjem, priznala, da bi do zamenjave lahko prišlo že prej. Osterman je po njenih besedah odredil preverjanje na Počku, čeprav je vedel, da bodo neuspešni.

Vlada je danes potrdila ministričin predlog o razrešitvi Ostermana. Kaplja čez rob, ki je botrovala tej odločitvi, je bil neuspeh bataljonske bojne skupine Slovenske vojske (SV) na nedavnem testiranju po Natovi metodi Creval. Kot je danes izpostavila Katičeva, se je generalštab odločil za preverjanje usposobljenosti enote, čeprav ji je bila šele pred kratkim dodana še ena četa, ki pred tem ni opravila 18-mesečnega usposabljanja. V generalštabu so vedeli, da je nemogoče, da enota opravi preverjanje, pa so vseeno šli v preverjanje, je izpostavila ministrica.

Poleg tega so za neuspešno testiranje prej izvedeli mediji kot pa ona sama, pri tem da je poročilo o preizkusu usposobljenosti nosilo oznako tajnosti Nato restricted. Geder ji je zadevo predstavil v sredo. "V poročilu, ki smo ga prejeli od generalštaba glede testiranja, je bilo navedeno, da rezultat zanje ni presenečenje. Vojake smo po nepotrebnem izpostavili negativni oceni, sploh v očeh javnosti. Tega si niso zaslužili," je dejala ministrica. "Preudaren poveljnik pošilja vojake v boj, da zmagajo," je dodala.

Kot je dejala, ne želi komentirati, ali je v tem primeru šlo za politično zadevo. "V svojem mandatu se nisem velikokrat oglašala, želela sem v hiši reševati zadeve, čeprav so stvari curljale v javnosti in so nekateri posamezniki izvajali velik pritisk. A tokrat je bila storjena velika škoda za vojake," je ministrica danes utemeljila svojo odločitev.

Ob vprašanju, zakaj Ostermana ni zamenjala že prej, glede na to, da se je že ves čas govorilo, da ne sodelujeta dobro, je Katičeva priznala, da bi "kljub nasprotovanju to morala storiti že prej". Ni pa želela odgovoriti na vprašanje, sli je bil predsednik republike Borut Pahor tisti, ki je Ostermanovi zamenjavi nasprotoval. Prav zdaj Katičeva poročilo o preizkusu usposobljenosti predstavlja Pahorju kot vrhovnemu poveljniku SV.

Ministrica je poudarila, da je vlada od leta 2015 povečevala finančna sredstva za SV. Leta 2015 bilo za vojsko namenjenih 361 milijonov evrov, od tedaj dalje so se obrambni izdatki vsako leto so dvigovali. Letos je tako vojska dobila dodatnih 82,2 milijona evrov, je naštela Katičeva. Povečana vlaganja bi se po njenem prepričanju morala že poznati. Tako je po oceni ministrice glavni problem vojske vodenje.

Kot je danes ugotavljala Katičeva, v vsem tem času ni bilo izboljšanja pri poveljevanju v vojski. "Veliko moramo narediti na področju voditeljstva v vojski," je dejala. Spomnila je, da je prav Geder v zadnjem času tudi javno izpostavil svoj kritični pogled na stanje v SV. Zato ministrica verjame, da bosta skupaj naredila korak v pravo smer. Kot je napovedala, bosta z novim načelnikom v čim krajšem času predstavila možne ukrepe.

Ministrica je izrazila prepričanje, da bo novi načelnik pripomogel k izboljšanju razmer v SV, "ob veliki podpori ministrstva, vlade in celotne slovenske politike". Po njeni oceni je Geder sprejel izziv, ki ne bo lahek.

Primopredaja med Ostermanom in Gederjem bo po informacijah z ministrstva za obrambo predvidoma prihodnji teden, ko bosta Osterman in Geder tudi podala izjavi.