c S

Nemčiji bo šlo dobro le, če bo šlo dobro Evropi

22.02.2018 13:09 Berlin, 22. februarja (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu izpostavila pomen Evrope za morebitno črno-rdečo nemško vlado. V nagovoru nemškim poslancem pred petkovim vrhom sedemindvajseterice EU je dejala, da svet trenutno politično in gospodarsko pritiska na Evropo, Nemčiji pa bo šlo dobro le, če bo šlo dobro Evropi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njenih besedah še v nobeni koalicijski pogodbi v Nemčiji doslej Evropa ni bila toliko v ospredju kot v sedanji. Kot je pojasnila, so pomembna področja predvsem migracije, gospodarska politika ter skupna zunanja in varnostna politika.

Izpostavila je nujnost vzpostavitve enotnega evropskega azilnega sistema in menila, da bi morale regije in občine, ki bodo solidarno sprejele več beguncev, dobiti tudi več sredstev iz evropskega proračuna.

"Želim Evropo, ki bo sposobna ukrepati, bo samozavestna in solidarna," je poudarila Merklova.

Poleg begunske politike bodo morali biti po mnenju nemške kanclerke v ospredju delovanja EU v prihodnje tudi gospodarski izzivi.. Kot je dejala, svet trenutno politično in gospodarsko pritiska na Evropo, evropska podjetja pa niso več v svetovnem vrhu na vseh področjih. Ker bo prihodnje leto v Evropi polno prelomnic, od brexita, evropskih volitev do oblikovanja nove Evropske komisije, je treba po oceni Merklove smernice za gospodarstvo določiti že letos.

Merklova se je zavzela tudi za večjo vlogo EU pri končanju prelivanja krvi v Siriji. Pri tem je omenila intenzivno bombardiranje Vzhodne Gute s strani sirskih sil v zadnjih dneh. "Trenutno smo v priča strašnemu dogajanju v Siriji, boju režima proti svojemu ljudstvu ... pobojem otrok, uničevanju bolnišnic," je dejala. "Narediti moramo vse, da se ta pokol konča, jasno moramo reči ne," je še poudarila v predstavitvi stališč Berlina pred vrhom.

Voditelji članic EU se bodo v petek na neformalnem zasedanju v Bruslju brez Velike Britanije posvetili razpravi o evropskem proračunu po letu 2020 in institucionalnim vprašanjem, povezanim z evropskimi volitvami maja 2019. Po besedah nemške kanclerke je brexit tudi priložnost za unijo, da preuči svojo finančno politiko.