c S

Sakašvili tri leta ne sme v Ukrajino

22.02.2018 13:01 Kijev, 22. februarja (STA) - Ukrajinska mejna policija je nekdanjemu gruzijskemu predsedniku in vodji ukrajinske opozicije Mihailu Sakašviliju prepovedala vstop v državo za tri leta. Prepoved so utemeljili z njegovim nezakonitim vstopom v državo septembra lani, je ponoči sporočila Sakašvilijeva stranka Gibanje novih sil.

Sakašvili tako ne sme vstopiti v Ukrajino do februarja 2021, vendar je nekdanji gruzijski predsednik drugega mnenja. "Z mano ali brez mene je ta vlada že pri koncu in kmalu se bom vrnil domov v Ukrajino," je napovedal.

Ukrajinske oblasti so Sakašvilija prejšnji teden izgnale na Poljsko. Ker je poročen z Nizozemko, se je preselil k njeni družini na Nizozemsko.

Sakašvili velja za ostrega kritika ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, čeprav je sprva veljal za njegovega zaveznika. Ukrajinsko tožilstvo Sakašviliju očita organizacijo protivladnih protestov, ki naj bi jih financirali tisti, ki so blizu bivšemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Ta je leta 2014 pobegnil v Rusijo.