c S

Evropska komisija bo kmalu predlagala začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Makedonijo

22.02.2018 11:05 Bruselj, 22. februarja (STA) - Evropska komisija bo najverjetneje do poletja predlagala državam članicam začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Makedonijo, je za nemški časnik Welt dejal evropski komisar za širitev Johannes Hahn. Po njegovi oceni, sta obe državi v zadnjih letih sprejeli pomembne reforme in se kvalificirali za naslednji korak.

Hahn je v danes objavljenem pogovoru nadaljeval, da si ljudje v teh dveh državah Zahodnega Balkana zaslužijo konkretno evropsko perspektivo. Makedonija je že od leta 2005 kandidatka za širitev, Albanija pa od leta 2014.

Evropska komisija je v začetku februarja predstavila novo strategijo za Zahodni Balkan, s katero želi po več letih oživiti širitveni proces. Najbližje Evropski uniji sta Črna gora in Srbija, ki se že pogajata. Za ti vodilni državi v procesu je v strategiji omenjena letnica 2025 kot perspektiva za prihodnjo širitev, kar se po navedbah komisije sicer ne sme razumeti kot časovni rok.

"To je le okviren datum, nobena garancija," je dejal Hahn. Po njegovem mnenju okviren termin v regiji ustvarja pozitivno motivacijo glede napredovanja v zapiranju poglavij.

Evropska komisija bo aprila predstavila poročila o napredku šestih držav na poti v EU. Maja bo v Sofiji prvi vrh EU in Zahodnega Balkana po solunskem leta 2003. V prihodnjih mesecih je pričakovati tudi vrsto visokih obiskov v regiji. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo že v ponedeljek v Beogradu začel svojo turnejo po državah Zahodnega Balkana.