c S

Vlada morda danes tudi o Palestini

22.02.2018 08:18 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Vlada bo danes med drugim morda nadaljevala tudi razpravo o priznanju Palestine. Poročila ministrstev o morebitnih posledicah tega dejanja so pripravljena. Vsebina teh ocen še ni javna, po neuradnih podatkih naj bi na nekaj ministrstvih imeli pomisleke, ali je priznanje v tem trenutku smiselno.

Tema sicer ni na uradnem dnevnem redu današnje seje vlade, vendar pa se tja lahko uvrsti tudi med sejo. O vprašanju priznanja Palestine se bodo sicer še pred sejo vlade pogovorili predstavniki koalicijskih strank, zunanji minister Karl Erjavec pa napoveduje, da bo skušal pobudo uvrstiti tudi v vladno obravnavo.

Vlada je sicer obravnavno vprašanja priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države pred dvema tednoma prekinila. Tedaj namreč še niso bila pripravljene analize ministrstev, kako bi priznanje lahko vplivalo na položaj Slovenije - tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Vlada je te analize naročila 21. decembra lani, ko se je odločila nadaljevati s postopkom priznanja Palestine.

Ta poročila ministrstev so zdaj pripravljena. Njihova vsebina naj bi bila javna šele po vladni obravnavi, je pa minister Erjavec v preteklih tednih že ocenil, da posledice priznanja ne bi bile posebej hude; pričakovati je predvsem, da v določenem prihodnjem obdobju ne bi bilo političnih stikov z Izraelom na najvišji ravni, lahko pa da bi upadla tudi dvostranska blagovna menjava.

Minister Erjavec tako pričakuje, da bo vlada sprejela pozitiven sklep za priznanje palestinske državnosti. Ta sklep bodo takoj posredovali parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko, DZ pa naj bi nato proces priznanja zaključil v marcu ali najkasneje aprila.