c S

Katičeva bo o razlogih za neustrezno pripravljenost bataljonske bojne skupine poročala vladi in Pahorju

22.02.2018 08:17 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala poročilo obrambne ministrice Andreje Katič o razlogih za to, da bataljonska bojna skupina 72. brigade Slovenske vojske pretekli teden s strani Nata ni prestala preverjanja pripravljenosti za bojno delovanje. Katičeva bo o dogajanju poročala tudi predsedniku republike Borutu Pahorju.

Poročilo, ki ga bo obravnavala vlada, je v torek zahteval premier Miro Cerar, ker ga med drugim zanima, kdo nosi odgovornost za to, da bataljonska bojna skupina ni dosegla pričakovane usposobljenosti.

Poročilo je Katičeva Cerarju sicer poslala že v sredo popoldne, po navedbah tiskovnega predstavnika ministrstva za obrambo Aleša Sile pa v velikem delu temelji na poročilu, ki ga je ministrici v sredo poslal generalštab Slovenske vojske (SV). Pri tem poročilo navaja tudi ukrepe, ki jih je treba sprejeti, da se pomanjkljivosti odpravijo.

Celotno dogajanje bi lahko sicer prineslo tudi kadrovske spremembe v SV. Ministrica Katičeva namreč pravi, da je za celotno dogajanje na Počku izvedela šele iz medijev, odgovornost za stanje pa po navedbah portala 24ur.com prelaga na načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana, s katerim da naj bi bila že nekaj časa v slabih odnosih.

Svojo plat zgodbe so v sredo predstavili tudi v SV. Tiskovni predstavnik SV Simon Korez je spomnil na minule negativne ocene SV, ki so bile po njegovem posledica šibkosti SV na področju kadrov, opreme in zagotavljanja sredstev za razvoj. O tem, kdo je odgovoren za neustrezno bojno pripravljenost bataljonske bojne skupine, ni želel govoriti, saj da morajo položaj najprej analizirati. Zanikal pa je navedbe, da naj bi imeli vojaki tudi neprimerno opremo, ki je sicer nova, zaradi česar naj bi nekateri med usposabljanjem dobili ozebline.

Predsedniku republike, ki je tudi vrhovni poveljnik SV, naj bi Katičeva predvidoma poročala po seji vlade.