c S

Izetbegović opozoril na možnost poslabšanja odnosov med BiH in Hrvaško

22.02.2018 08:15 Zagreb/Sarajevo, 21. februarja (STA) - Bošnjaški član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je danes ocenil, da bo neizogibno sledilo poslabšanje odnosov med Sarajevom in Zagrebom, če bo Hrvaška nadaljevala z zanikanjem "interesov, stališč in pravic BiH". Obenem je ocenil, da so odnosi med Hrvaško in BiH še zmeraj dobrososedski.

Izetbegović je na novinarsko vprašanje novičarskega portala faktor.ba o odnosih s Hrvaško in dvostranskih sporih, kot so meja na morju, hrvaško odlagališče odpadkov ob meji z BiH ter izkoriščanje vodnih potencialov za hidroelektrarne, odgovoril, da so "veliko tega v preteklih letih metali pod preprogo".

"Skrajni čas je, da bi iskreno pristopili k reševanju vprašanj, ki so odprta že desetletja. Tako Hrvaško kot BiH k temu zavezuje tudi nedavno sprejeta nova strategija Evropske unije," je izjavil Izetbegović.

Med drugim je poudaril, da hrvaška in srbska stran iz lastnih interesov namenoma širijo napačne informacije o radikalizaciji Bošnjakov in nevarnosti islamskih skrajnežev v BiH.

Izetbegović je ocenil, da je namen Hrvaške nova volilna zakonodaja v BiH, medtem ko so cilji Republike srbske še bolj nevarni, ker uporabljajo obtožbe proti Bošnjakom zaradi oblikovanja paravojaških enot kot izgovor za lastno radikalizacijo in ustanovitev lastnih paravojaških enot. Dodatno oboroževanje policistov v srbski entiteti v BiH, Republiki srbski pa je ocenil kot zaskrbljujoče.

Pričakuje, da se bo mednarodna skupnost bolj angažirala za sprejetje dogovora o volilni zakonodaji v BiH do maja, ko bo potekel skrajni rok za razpis parlamentarnih volitev, ki bodo predvidoma oktobra.

Izetbegović je posebej ostro kritiziral svojega hrvaškega kolega Dragana Čovića, ki je predsedujoči predsedstvu BiH, zaradi nedavnih Čovićevih izjav v Bruslju, ko je na srečanju s predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) Josephom Daulom govoril o "oblikovanju islamske države v BiH".

Bošnjaški član predsedstva BiH je dejal, da je zagrozil, da bo zapustil srečanje z Daulom, če bo Čović nadaljeval z "drznimi neumnostmi". Ocenil je, da gre za postavljanja hipoteke na račun Bošnjakov pri poskusu, da bi poenotili hrvaško in bošnjaško stran v luči relativizacije nedavne haaške sodbe Jadranku Prliću in ostalim zaradi združenega zločinskega podviga.

Izetbegović je v pogovoru v oddaji hrvaške televizije "V nedeljo ob 2" v začetku februarja med drugim povedal, da tretje, "hrvaške" entitete v BiH, ki jo med drugim zagovarja Čović, ni mogoče uresničiti brez spopadov in vojne. Takrat je povedal, da spopada zagotovo ne bodo začeli Bošnjaki.