c S

Floridski dijaki zahtevajo spremembe orožarske zakonodaje

22.02.2018 08:15 Tallahassee, 21. februarja (STA) - Dijaki iz srednje šole v Parklandu nadaljujejo svojo akcijo lobiranja državnih kongresnikov Floride v prestolnici Tallahassee, da sprejmejo ukrepe proti orožju. Predsednik ZDA Donald Trump pa v Beli hiši sprejema prizadete iz nekaj najodmevnejših šolskih pokolov v ZDA.

Desničarski mediji na strani predsednika Trumpa medtem nadaljujejo z napadi na floridske dijake, ki so preživeli strelski pokol 19-letnega Nikolasa Cruza v Parklandu in jih opredeljujejo kot plačance demokratov, igralce, lažnivce in vse mogoče zarotnike proti sveti pravici do orožja.

Na te trditve ni imun niti sin predsednika ZDA Donald mlajši, ki je všečkal tvite s teorijo zarote, da je eden od preživelih pokola sin nekdanjega agenta FBI in je zaradi tega tako aktiven proti orožju.

V ameriški politiki laži že dolgo časa nimajo več kratkih nog in ljudje jim verjamejo podobno kot moški, ki je prišel z orožjem reševat otroke v washingtonsko picerijo iz krempljev Hillary Clinton. Zgodbo sta pomagala po družabnih medijih širiti nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA Michael Flynn in njegov sin.

"Nisem krizni igralec, ampak nekdo, ki je moral to preživeti in še vedno moram. Po ameriških učilnicah se preliva kri. Žalostno je, da dijaki kažejo več odraslosti od naših politikov in to nam kaže kako ostudno pokvarjen je naš politični sistem. Vendar ga skušamo popraviti," je med drugim za CNN povedal eden od dijakov, 17-letni David Hogg.

Desničarski radijski voditelj Alex Jones, ki vodi medij Infowars, se je proslavil po pokolu predšolskih otrok leta 2012 v Newtownu, ko je širil zgodbo, da gre za pokol v organizaciji ameriške vlade, torej demokrata Baracka Obame, da potem lahko vzamejo orožje poštenim bogaboječim Američanom.

Njegov medij sedaj namiguje, da mora biti nekaj za tem, da je Hogg sin nekdanjega agenta FBI, torej organizacije, ki ni preprečila pokola, ker se ukvarja s preiskavo ruske afere, da nagaja Trumpu.

Za nekdanjega voditelja televizije Fox News Billa O'Reillyja, ki je izgubil službo zaradi spolnih nadlegovanj in napadov, je povsem jasno, da demokrati, liberalci, mediji in ostali, ki nasprotujejo orožju, izkoriščajo otroke v politične namene.

Nekdanji republikanski kongresnik iz Georgie Jack Kingston, ki ga televizija CNN plačuje za zagovarjanje predsednika Trumpa in konservativne ideologije, je podobno tvitnil, da levica izkorišča 17-letnike, za kar se je kasneje opravičil.

"Mislim, da je to odurno. Trditi, da zaradi tega, ker smo mladi, ne moremo razmišljati s svojo glavo in spreminjati stvari, ni prav in mora se opravičiti," je dejal dijak Brandon Abzug. Kingston je potem to tudi storil z dodatkom, da skušajo aktivisti proti orožju izkoristiti tragedijo.

Državni kongresniki v Tallahasseeju, kjer imajo popolno oblast od leta 1999 republikanci, do otrok niso bili žaljivi, ampak bolj ali manj pomilovalni. Največ časa so porabili za to, da jim pojasnijo, zakaj ni mogoče ničesar zares spremeniti.

Prepovedi polavtomatskega orožja, kot je bila puška, s katero je pobijal Cruz, ne bo. Dijaki pa so vseeno ploskali republikancu, ki jim je napovedal možnost povišanja zakonite starostne meje za nakup podobnega orožja z 18 na 21 let, torej takrat, ko bo lahko bodoči mladi množični morilec prvič zakonito zaužil alkoholno pijačo.

"Zakaj je lahko fant, za katerega smo vsi vedeli, da je mahnjen, kupil vojaško puško in nas prišel pobijat? Zakaj lahko sploh civilisti kupujejo takšne puške?". Takšna in podobna vprašanja so pri republikanskem vodstvu kongresa Floride sprožile odgovor, da ni povsem jasno, da ne vedo, ampak bodo zadeve preučili ter ustanovili odbore, ki bodo to raziskali.

Zasedanje kongresa se konča marca, poslanci bodo šli na dopust in upali, da bo nevihta malce utihnila. Vmes pa so dijakom še navrgli možnost ne sicer prepovedi ampak otežitve nakupa orožja duševno prizadetim osebam.

Floridski dijaki skupaj z drugimi po ZDA za zdaj ne kažejo pripravljenosti na popuščanje in obljubljajo, da bodo pomagali k političnim spremembam na naslednjih kongresnih volitvah novembra letos, če se ne bo nič premaknilo. Pri tem se bodo spopadli z mogočnim orožarskim lobijem, ki je večino Američanov trdno prepričal, da potrebujejo orožje.

Trump je v Washingtonu v precej nezavidljivem položaju. Na oblast je prišel s podporo orožju, kjer ne sme popustiti ne glede na pokole, sicer bo izgubil velik del baze. Bela hiša je konec tedna sporočila, da predsednik podpira ostrejši nadzor nad kupci orožja oziroma izboljšanje sistema varnostnega preverjanja kupcev.

Republikanci v predstavniškem domu so bili nemudoma ogorčeni in zahtevajo, da bodo o tem razmislili, če kongres sprejme predlog, da dovoljenje za nošenje pištol velja po celotnih ZDA ne glede na to, kje je izdano in ne glede na lokalne zakone, ki to prepovedujejo. S tem bi glede nadzora nad orožjem storili en korak naprej in nekaj korakov nazaj.

Napoved Trumpove želje po prepovedi naprav, ki polavtomatske puške spreminjajo v avtomatske, odmeva, vendar praktičnih posledic s tem ne bo. Pokol podoben tistemu lani v Las Vegasu bi bil malce težji, pokola kot je bil v Parklandu pa ne bi preprečil.