c S

ZSSS poziva ministrstvo za finance k potrditvi dviga denarne socialne pomoči

22.02.2018 08:11 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je v pismu ministrico za finance Matejo Vraničar Erman pozvala k povišanju zneska denarne socialne pomoči z dosedanjih 297,53 evra na 331,26 evra, kot je to predlagalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V ZSSS v pismu "zgroženi" ugotavljajo, da ministrstvo za finance ni potrdilo predloga o povišanju zneska denarne socialne pomoči, ki ga je v noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih dalo v razpravo ministrstvo za delo, in sicer oktobra lani.

ZSSS poziva finančno ministrstvo, da vsem prejemnikom zagotovi "dostojno višino denarne socialne pomoči najmanj v višini 331,26 evra, kot je bilo prvotno predlagano", in kot nesprejemljivo ocenjujejo, da "se varčuje na najbolj ranljivih družbenih skupinah".

Ob tem ZSSS še opozarja, da prejemniki denarne socialne pomoči že leta prejemajo dohodek, ki je "drastično nižji od uradno določenega minimuma življenjskih stroškov in ne omogoča dostojnega preživetja".

Vsi argumenti, da prejemniki denarne socialne pomoči prejemajo znesek, ki je v primerjavi z minimalno plačo previsoko določen, po mnenju ZSSS ne vzdržijo. "Dejstvo je, da Slovenija beleži eno izmed najvišjih gospodarskih rasti v EU, kar pa se ne odraža v plačah delavk in delavcev ter prejemnikih minimalne plače," je v pismu ministrici za finance še navedla predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Na finančnem ministrstvu danes pojasnil v zvezi s tem za STA niso mogli zagotoviti.

Sicer pa je v začetku tega tedna tudi Levica pozvala vlado, da na naslednji seji sprejme novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki bo zvišala znesek osnovne socialne pomoči. Zahtevajo, da se zagotovi dostojen znesek za preživetje, pri čemer opozarjajo, da znesek, ki ga je predlagalo ministrstvo, predstavlja le 75 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov. Ob tem je poslanka Levice Violeta Tomić opozorila, da je nedopustno, da vlada varčuje pri najšibkejših.

Novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih je vlada v razpravo vložila konec oktobra, javna razprava pa se je končala 27. novembra lani.

Decembra lani je socialno pomoč prejemalo 51.179 ljudi, več kot 36.000 prejemnikov je samskih. Socialna pomoč zanje trenutno znaša 297,53 evra oziroma 208,27 evra, če gre za brezposelne mlade do 26. leta. Minimalni življenjski stroški so po uradni oceni ministrstva lani znašali 613,41 evra na mesec.