c S

Strokovnjaki opozarjajo pred zlonamerno uporabo umetne inteligence

21.02.2018 13:28 Pariz, 21. februarja (STA) - Več deset strokovnjakov je danes posvarilo pred zlonamerno uporabo umetne inteligence. Diktatorji, kriminalci in teroristi bi lahko umetno inteligenco med drugim zlorabili za manipulacijo volitev, izjemno nevarna pa je tudi zloraba dronov v teroristične namene, so posvarili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Strokovnjaki so v sto strani dolgem poročilu Zlonamerna uporaba umetne inteligence izpostavili, da bi lahko v naslednjih petih do desetih letih med drugim zabeležili velik porast kibernetskega kriminala ter uporabo računalniških virusov za vmešavanje v novinarstvo in vdor v družbena omrežja.

"Umetna inteligenca lahko predstavlja nove grožnje ali spremembo narave že obstoječih groženj tako v kibernetskem kot fizičnem in političnem svetu," je povedal izvršni direktor Centra za študije tveganja sedanjosti na univerzi Cambridge Sean O'Heigeartaigh.

Doslej poznana goljufiva taktika pridobivanja osebnih podatkov, ki poteka predvsem s pošiljanjem z virusom okužene elektronske pošte, bi lahko v prihodnosti postala veliko nevarnejša. Z uporabo umetne inteligence bi nepridipravi lahko avtomatizirali veliko tovrstnih procesov, ti pa bi postali tudi težje zaznavni, še piše v poročilu.

Strokovnjaki so zaskrbljeni tudi nad morebitno zlorabo dronov in robotov. Te bi lahko uporabili za računalniške napade na vozila, izstreljevanje raket in ogrožanje določenih infrastrukturam v zameno za odkupnino. Soavtor poročila in raziskovalec z univerze Oxford Miles Brundage je pri tem izpostavil, da bi drone lahko zlorabili tako kriminalci kot posamezni državni akterji.

Strokovnjaki so opozorili tudi, da bi diktatorji z uporabo umetne inteligence lahko med drugim lažje prepoznali svoje nasprotnike, določili njihovo lokacijo in jih zaprli za zapahe, še preden bi ti lahko ukrepali.

Umetno inteligenco je moč zlorabiti tudi za izkrivljanje in manipulacijo javnega mnenja. Ciljna propaganda, vključno s poceni lažnimi videi, je namreč postala močno orožje za manipulacijo javnega mnenja na doslej nepredstavljive načine, so še opozorili

Strokovnjaki so v poročilu opozorili tudi, da brezobzirni ali avtokratski voditelji napredno tehnologijo že zlorabljajo za vsesplošni nadzor, s katero vohunijo za lastnimi državljani.