c S

Štiri osebe zaradi oboroženih ropov v enomesečnem priporu

21.02.2018 13:28 Celje, 21. februarja (STA) - Za štiri osebe, ki so od novembra lani do začetka tega meseca na območju Celja, Velenja in Žalca izvedle več oboroženih ropov, je preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor. Tri osebe, ki so jih celjski kriminalisti aretirali v ponedeljek, pa so v sodnem pridržanju, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Med četverico je tudi 17-letno dekle, ki je po navedbah celjske policije prav tako kazensko odgovorna za brutalne in nasilne rope. Poleg nje so v priporu tudi 27-letnik iz Velenja ter 25-letni in 27-letni Ljubljančan. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do 15 let zapora.

Kot je v ponedeljek povedal prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk, so prvi rop izvršili novembra lani na območju Celja, pri tem so odnesli zlatnino in gotovino v vrednosti več kot 28.000 evrov. Priča ropu je bil otrok, ki so mu grozili, da je razkril mesto, kjer je družina hranila dragocenosti, je dejal Turk.

Drugi rop se je prav tako zgodil v Celju, in sicer januarja letos, roparji pa so odnesli 1500 evrov gotovine. Tretji rop je bil januarja v Velenju, družina pa je ostala brez 10.000 evrov zlatnine. Pri ropu na območju Žalca, ki se je zgodil v začetku tega meseca, so roparji odnesli za več kot 50.000 evrov zlatnine in denarja. Grozili so celi družini, v kateri so bili trije otroci, stari od enega do 12 let. Članom družine so grozili in jih pretepali, streljali pa so v hiši in pred hišo, kjer so ranili psa.

Po Turkovi oceni so se vsi ropi, ki so bili brutalni in nasilni, zgodili v večernih urah, med ropom pa so bili roparji zamaskirani in so uporabili strelno orožje. Nekatere člane družin so zvezali, celo z lepilnim trakom, ter jih pretepali, vse dokler niso dobili informacij, kjer hranijo dragocenosti.

Celjski kriminalisti so v ponedeljek odvzeli prostost še trem osebam, in sicer 18-letnemu in 20-letnemu Ljubljančanu ter 20-letnemu državljanu Srbije, za katere obstaja sum, da so povezani z omenjenimi ropi. Za njih je preiskovalni sodnik odredil sodno pridržanje.