c S

Male skupine manipulirajo spletne vsebine

21.02.2018 11:25 Berlin, 21. februarja (STA) - Majhne skupine skrajno desnih aktivistov so pogosto tiste, ki pomembno manipulirajo spletne razprave, še posebej ko gre za politične teme, in širijo sovražni govor na spletu, potrjujeta dve raziskavi, opravljeni v Nemčiji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa. Ti t. i. troli so med drugim tudi skušali vplivati na lanske volitve v Nemčiji.

Ena raziskava - izvedla sta jo londonski Inštitut za strateški dialog in skupina Alt-right leaks, objavilo pa jo je več nemških radiev in časnik Süddeutsche Zeitung - je vzela pod drobnogled spletno platformo Reconquista Germanica, kjer kakih 5000 uporabnikov po navedbah raziskovalcev načrtuje kampanje za manipulacijo spletnih razprav.

Med njihovimi aktivnostmi je ponarejanje ratingov, ki jih prejmejo video posnetki in druge objave na spletnih družbenih omrežjih - pogosto na način, da naredijo bolj opazne skrajno desne, rasistične objave ter obenem žalijo in ponižujejo druge avtorje in politike.

Kampanje organizirajo posamezni administratorji, hierarhija v skupini pa je podobna vojaški. Kot izpostavlja spletni portal Deutsche Welle, naj bi prav visoko organiziran način dela in izrazito hierarhična struktura močno povečali vpliv, ki ga na spletu dosegajo skrajno desni "troli".

Med drugim je Reconquista Germanica septembra lani prevzela razpravo o predvolilnem televizijskem soočenju med nemško kanclerko Angelo Merkel in njenim tedanjim izzivalcem, prvakom SPD Martinom Schulzem. Ustvarili so oznako "nichtmeinekanzlerin (#nemojakanclerka), ki je nato postala zelo priljubljena na družbenih omrežjih.

Na YouTubeu, Twitterju in Facebooku je bilo v tednih pred volitvami ustvarjenih na desetine lažnih računov, preko katerih so Reconquista Germanica in drugi podobni troli, manipulirali spletne politične razprave - z vsakodnevnimi napadi na vse stranke z izjemo skrajno desne Alternative za Nemčijo - tej se je na volitvah ne le uspelo prebiti v bundestag, ampak je postala celo tretja najmočnejša nemška stranka - ter širjenjem negativnih objav o Nemčiji in še posebej njeni begunski politiki.

Poleg spletnih družbenih platform so bili tarča teh kampanj tudi uveljavljeni nemški mediji, kot sta javni televiziji ARD in ZDF ter njune oddaje, npr. Tagesschau in Heute Show.

Druga raziskava, ki jo je prav tako opravil omenjeni londonski inštitut, tokrat v sodelovanju z IT strokovnjakom Philipom Kreisslom, je medtem ugotovila, da je majhna manjšina spletnih uporabnikov odgovorna za veliko večino sovražnega govora na spletu.

Tako na primer približno polovico vseh všečkov pod sovražnimi komentarji na Facebooku prispeva zgolj pet odstotkov uporabnikov, četrtino pa jih celo prispeva zgolj odstotek še posebej aktivnih profilov. Ti izredno aktivni uporabniki svoje prispevke načeloma kopičijo ob razpravah, v katerih igra veliko vlogo sovražni govor, medtem ko so v ostalih razpravah izrazito pasivni, je pokazala analiza.

Raziskava je zajela okoli 3000 objav in 18.000 komentarjev, pri njej pa je sodelovalo več velikih nemških medijev, še dodaja dpa.

Še posebej Facebook in Twitter sta se v minulih letih znašla pod točo kritik, ker naj bi pomagala političnim skupinam in tujim silam, ki skušajo vplivati na volitve v različnih državah po vsem svetu. V Nemčiji od januarja velja nov zakon, ki naj bi omejil sovražni govor na spletu, med drugim z ogromnimi kaznimi za spletna podjetja, ki ne umaknejo pravočasno žaljivih vsebin.