c S

Mueller vložil obtožnico proti odvetniku iz Londona zaradi laganja Trumpovega sodelavca

21.02.2018 08:05 Washington, 20. februarja (STA) - Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller je odvetnika s sedežem v Londonu Alexa Van Der Zwaana obtožil laganja glede komunikacij s sodelavcem predsednika ZDA Donalda Trumpa Richardom Gatesom.

Gates je sodeloval z nekdanjim šefom Trumpove predsedniške kampanje Paulom Manafortom in Mueller je že oba obtožil poneverb in prevar v Ukrajini.

45-letni Gates je pred dnevi sprejel priznanje krivde v zameno za le okrog 18 mesecev zapora in bo pričal proti Manafortu, ki za zdaj še vedno zavrača obtožnico.

Če bo sledila novica, da je krivdo priznal in privolil v sodelovanje s preiskavo tudi Manafort, bo jasno, da se bo Muellerjeva preiskava še bolj približala predsedniku Trumpu.

Tudi obtožnica proti Van Der Zwaanu ni neposredno povezana z ruskim vpletanjem v ameriške volitve leta 2016 na strani Trumpa, ampak v posle z Manafortom in Gatesom v Ukrajini, kjer sta Američana delovala v korist strmoglavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, prala denar in se izogibala plačilu davka.

Van Der Zwaan je leta 2012 delal za odvetniško firmo, ki je poslovala v Ukrajini, lagal pa naj bi glede komunikacij z Gatesom in drugo neimenovano osebo v letu 2016. Ta druga oseba bi naj bil Manafort.

Vendar pa je svet kot kaže res majhen. Van Der Zwaan je zet 9,3 milijarde dolarjev vrednega ruskega oligarha, povezanega s Kremljem, Germana Kana. Ta je med drugim ustanovitelj banke Alfa Bank in ta banka je pod preiskavo FBI zaradi poskusov povezovanja z računalniškim strežnikom v Trumpovi newyorški stolpnici v času predsedniške kampanje leta 2016.

Kan in njegova banka nastopata v razvpitem dosjeju britanskega obveščevalca Christopherja Steela o Trumpu. Njegov dosje je del podlage za preiskavo ruske afere, republikanci in Trump pa želijo javnost prepričati, da je edini razlog za preiskavo. Steela so najprej najeli republikanci, da najde umazanijo o Trumpu, kasneje pa so mu plačevali demokrati. Kan Steela toži zaradi obrekovanja.

Njegov zet Van Der Zwaan je leta 2012 delal za newyorško firmo Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, ki je pripravljala poročilo glede preganjanja nekdanje predsednice Ukrajine Julije Timošenko. To poročilo je bilo v prid Janukoviča in njegove vlade, saj je zavrnilo dejstva, da je bil pregon Timošenkove političen.