c S

DZ potrdil novosti s področja družinske politike

21.02.2018 07:38 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Poslanke in poslanci so s 67 glasovi za in brez glasu proti potrdili novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim določa izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja in uvaja nov način izrabe očetovskega dopusta. Z 48 glasovi za in osmimi proti so potrdili predlog resolucije o družinski politiki 2018-2028.

Vladna novela odpravlja začasni varčevalni ukrep na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov, ki je bil uveden z zakonom za uravnoteženje javnih financ, in sicer cenzus pri upravičenosti do pomoči ob rojstvu otroka. Do pomoči ob rojstvu otroka v višini 280 evrov pa bodo upravičeni vsi otroci, rojeni po 1. januarju, ne glede na materialni položaj družine. S 1. januarjem 2019 pa novela uvaja izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja, ki ga bo mogoče porabiti denimo za otroško opremo, potrebščine za otroke in otroško hrano.

Z novelo uvajajo nov način izrabe očetovskega dopusta, ki je bolj enostaven, pregleden in fleksibilen, pri čemer trajanje očetovskega dopusta in višina nadomestila ostajata nespremenjena. Očetje bodo lahko izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, pri čemer morajo najmanj 15 dni izrabiti kadar koli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Prav tako uvajajo 30 dni starševskega dopusta za posvojitelje ali osebe, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja za otroka, ki je že zaključil prvi razred osnovne šole in je mlajši od 15 let.

Novela določa tudi starost otroka, za katerega so starši upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov, in sicer za otroka do štirih let. Poleg tega novela sistemsko ureja pomoč pri nakupu vinjete za velike družine, so na svoji spletni strani zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Razpravo o predlogu, ki ga je DZ danes obravnaval po skrajšanem postopku, je sicer zaznamoval predlog, da starši, katerih otroci ne obiskujejo osnovne šole iz neupravičenih razlogov, ne bi dobili otroškega dodatka. Pristojni odbor za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je ta člen nazadnje črtal.

DZ je potrdil tudi predlog resolucije o družinski politiki 2018-2028 Vsem družinam prijazna družba, katere ključna cilja sta izboljšati kakovost družinskega življenja s poudarkom na visoki kakovosti življenja otrok ter ustvariti pogoje, ki bodo spodbudno vplivali na odločanje za družino.

V resoluciji je opredeljeno širše področje družinske politike in usmeritev razvoja družinske politike. Tako družinska politika temelji na celostnem in vključujočem pristopu. To pomeni, da vključuje vse vrste družin, upošteva pluralnost družinskih oblik in različnih potreb, ki iz tega izhajajo. Spoštuje avtonomnost družine in individualnost njenih posameznih članov, ščiti otrokove pravice in postavlja v ospredje varstvo in kakovost življenja družin in otrok, so zapisali na spletni strani ministrstva za delo.

Poslanske skupine so predstavile še stališča o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je v obravnavo predložila poslanska skupina Levice. Po njihovem predlogu bi samozaposlenim že četrti dan bolezni bolniško nadomestilo izplačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ker je predlog zavrnil že odbor za zdravstvo kot matično delovno telo, DZ o njem danes ni glasoval.