c S

Predlog zakona o kulturnih pravicah narodnih skupnosti iz SFRJ gre naprej

21.02.2018 07:34 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic, ki jih imajo narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, je primeren za nadaljnjo obravnavo, je danes sklenil DZ. Za takšen sklep je glasovalo 36 poslancev, 23 pa jih je bilo proti.

Zakonski predlog, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Draganom Matićem iz SMC, temelji na zavezah iz deklaracije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Sloveniji. Z deklaracijo, sprejeto februarja 2011, se je država zavezala, da bo narodnim skupnostim zagotovila stalno skrb, da bodo lahko ohranjale in razvijale svoje identitete, poudarjajo predlagatelji.

Predlog predvideva ustanovitev urada za narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ in ureja njegovo financiranje. Svet vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji bi se preoblikoval v stalno telo. Predlog pa ne prinaša nobenih političnih pravic, zagotavljajo predlagatelji.

V splošni razpravi v petek je večina poslanskih skupin napovedala podporo predlogu. V koalicijski DeSUS so pogrešali mnenja ustreznih inštitucij, na podlagi katerih bi se lahko odločili. Ker predlog po njihovi oceni odpira več vprašanj kot odgovorov, so napovedali glasovanje po svoji vesti.

V opozicijskih SDS in NSi pa so povedali, da predloga ne bodo podprli. Pravice manjšin ščitijo že ustava, deklaracija in vrsta zakonov, menijo v SDS. Po mnenju NSi pa se predlog dotika zelo občutljivih vprašanj, ki jih ne bi smeli reševati tik pred volitvami.