c S

Netanjahujev svetovalec osumljen podkupovanja sodnika

20.02.2018 15:53 Tel Aviv, 20. februarja (STA) - Dolgoletni svetovalec izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je osumljen, da je sodnici v zameno za to, da bi zaključila preiskavo, ponudil napredovanje na mesto generalne tožilke, je danes sporočila policija. Po poročanju izraelskih medijev naj bi zahteval ustavitev postopka proti Netanjahujevi ženi. Premier je zanikal te navedbe.

Policija je potrdila samo, da je Netanjahujev svetovalec za medije Nir Hefec zahteval odločitev v določenem primeru. Ni pa opredelila, da gre za primer preiskave proti Sari Netanjahu, ki jo sicer vodi sodnica Hila Gerstel. Policija je že pred več kot letom dni priporočila vložitev obtožnice proti Netanjahujevi soprogi, ki naj bi med drugim zlorabila javna sredstva za plačilo osebnih kuharjev in skrbnika za njenega očeta. Dokončno odločitev o vložitvi obtožnice bo sprejel državni tožilec Avišaj Mandelbit.

Netanjahu je zanikal navedbe o Hefecu in jih označil za smešne. Tiskovni predstavnik njegove družine pa je zatrdil, da od Hefeca niso nikoli zahtevali takšnega predloga. Dvomi tudi, da bi si kaj takšnega izmislil Hefec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je ob tem sporočila še, da kandidatura sodnice za generalno tožilko ni uspela.

Netanjahujev dolgoletni svetovalec za medije je bil aretiran konec preteklega tedna skupaj s še nekaterimi vladnimi uradniki, ki so sodelovali z največjo izraelsko telekomunikacijsko družbo Bezek. V zameno za pozitivno poročanje medijske družbe v lasti tega podjetja o Netanjahuju naj bi podprli državne subvencije za podjetje.

Poleg Hefeca je bil aretiran še nekdanji generalni direktor na ministrstvu za komunikacije v času, ko ga je vodil Netanjahu, Šlomo Filber. Prijeli pa so tudi večinskega lastnika podjetja Šavla Eloviča ter več njegovih družinskih članov.

Elovič je zanikal obtožbe, Filber pa je že pred tem zanikal vpletenost v kakršnakoli kazniva dejanja.

Korupcijskih obtožb je bil deležen tudi premier sam. Pretekli teden je prišlo na dan, da je izraelska policija državnemu tožilstvu priporočila, naj proti Netanjahuju vloži obtožnico v dveh ločenih primerih korupcije, ker da so našli dokaze o podkupovanju in kršitvi zaupanja.

Po navedbah policije je Netanjahu skupaj s soprogo Saro in sinom Jairjem od izraelskega in avstralskega milijarderja prejel cigare in nakit v vrednosti milijona šeklov (okoli 229.000 evrov) na način, ki predstavlja podkupovanje. V drugem primeru pa naj bi skušal pri nekem časopisu doseči ugodno pokrivanje v zameno za oslabitev tekmeca.