c S

Ključen izziv slovenske politike je povrnitev zaupanja

20.02.2018 15:51 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Ključen izziv slovenske politike je, kako povrniti zaupanje ljudi vanjo, so se strinjali novinarji, ki so sodelovali na okrogli mizi Inštituta za politični menedžment o državnozborskih volitvah. Med drugim so se dotaknili tudi vprašanj o novih obrazih na volitvah.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Inštitut za politični menedžment pripravila agencija Valicon na vzorcu 724 vprašanih, podobno kot nekatere druge zmago na letošnjih parlamentarnih volitvah napoveduje zmago Liste Marjana Šarca s 14,5 odstotka glasov, blizu sledi SDS, na tretje mesto pa se je uvrstila SD.

Po besedah Tanje Starič iz Radiotelevizije Slovenija ti podatki kažejo, da je ta trenutek nemogoče napovedati, kdo bo zmagovalec letošnjih volitev, saj je možnosti več. To, da se veliko strank pojavlja na parlamentarnem robu, po njenih navedbah napoveduje, da bo morda težko sestaviti prihodnjo vlado.

Za Zorana Potiča z Dela bi bilo, kot je dejal, presenečenje, če bi vlado dobili pred novim letom, in sicer zaradi razpršenosti podpore strankam in zaradi napovedi, kdo s kom ne bo šel v koalicijo. Alem Maksuti s portala Homopolitikus pa meni, da bo tisti, ki bo prvi dobil mandat za sestavo vlade, to tudi sestavil. Napovedal je, da se bo lahko oblikovala zanimiva koalicija, ki se nam zdaj morda ne zdi mogoča, in izrazil prepričanje, da bo prihodnji vladi z dnem, ko bo sestavljena, začela padati popularnost.

Aleš Kocjan z Večera, ki se prav tako strinja, da se je izgubilo zaupanje v uveljavljeno politiko, napoveduje, da se bo trend iskanja alternative, ki se je začel leta 2008, nadaljeval. Pri Šarcu, ki se v merjenjih javnega mnenja uvršča visoko, pa je po njegovih besedah odvisno, kako se bo odrezal v soočenjih in koliko bodo ljudje ta soočenja spremljali.

Tudi Staričeva je dejala, da je treba videti, kako se bo Šarec odrezal na soočenjih, kjer da bo poleg sedanjega predsednika vlade Mira Cerarja gotovo deležen največ napadov. Spomnila je, da strankinega programa in kadrovskih adutov ne poznamo, da pa visoke uvrstitve stranke v merjenjih javnega mnenja kažejo, da je iskanje novega obraza v slovenski politiki še vedno aktualno. Sama v tem, kot je dejala, ne vidi problema, problem pa vidi v starih strankah, ki da očitno niso našle odgovorov na izzive, ki jih je postavil čas.

Potič pa je spomnil, da so uveljavljene stranke soočenje z novimi obrazi že dvakrat prestale, zato pričakuje, da bodo oblikovale neko protiorožje. Po njegovem mnenju ima Šarec možnosti za zmago, a je navdušenje nad novimi strankami splahnelo. Po njegovem prepričanju je sicer dobro, da se pojavljajo nove stranke in nove ideje. "Problem bi bil, če ne bi bilo želje sodelovati v političnem demokratičnem procesu," je dejal. Obenem je opozoril, da bodo imele morda nekatere stranke problem, kako najti kandidate v vseh volilnih okrajih.

Kocjan je kot značilnost mladih demokracij navedel poglabljanje nestabilnosti političnega prostora, stranke namreč izgubljajo volilno bazo, ker so se preveč nakopičila razočaranja, volivci pa imajo previsoka pričakovanja. Verjame, da ima lista brez programa in ekipe možnost zmagati, ne verjame pa, da se bodo volivci racionalno odločali in ocenili dosedanje delo strank.

Po Kocjanovem prepričanju bo volitve zaznamovala tudi nizka volilna udeležba. Staričeva je poudarila tudi pomen razprav in objav na družbenih omrežjih pred tokratnimi volitvami, kot največjih izzivov za stranke pa je omenila to, kako najti pot do mladih, ki se volitev redko udeležujejo.