c S

V Vzhodni Guti danes znova ubitih na desetine civilistov

20.02.2018 13:02 Damask, 20. februarja (STA) - V novih napadih sirskih režimskih sil na območju Vzhodne Gute v bližini Damaska, ki je pod nadzorom upornikov, je bilo danes po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih 50 ljudi, med njimi 13 otrok. Že v ponedeljek je bilo tam ubitih 127 ljudi, vključno z 39 otroki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vzhodna Guta je še eno od zadnjih območjih v bližini Damaska, ki ga še nadzorujejo uporniki. V zadnjem času so sile sirskega predsednika Bašarja al Asada okrepile napade na to območje in ga redno obstreljujejo, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa bodo v kratkem sprožile tudi kopensko ofenzivo nanj.

V zadnjih dneh je bilo v Vzhodni Guti ubitih že več sto ljudi, po podatkih observatorija 50 danes, v ponedeljek pa 127. Poleg tega je bilo v napadih ranjenih okoli 610 ljudi, kar je največ v Vzhodni Guti od leta 2015.

Združeni narodi so v ponedeljek ostro obsodili obstreljevanje, katerega tarče so civilisti, in zahtevali, da se nemudoma konča. Kot so opozorili, gre za "nesmiselno človeško trpljenje", ki še poslabšuje že tako grozljivo humanitarno situacijo za skoraj 400.000 prebivalcev Vzhodne Gute.