c S

Pahor in južnokorejski predsednik za poglobitev sodelovanja med državama

20.02.2018 13:02 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Slovenski in južnokorejski predsednik Borut Pahor in Moon Jae-in sta se danes v Seulu zavzela za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Južno Korejo. Pahor je tudi podprl politiko južnokorejskega kolega do Severne Koreje. Slovenski predsednik je uradni del obiska v Južni Koreji sklenil z obiskom demilitarizirane cone na meji med Korejama.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Pahor južnokorejskemu kolegu v pogovorih predstavil Slovenijo in trenutno spodbudno gospodarsko sliko in investicijsko okolje ter dejal, da je Slovenija zelo zanimiva partnerka za nove korejske neposredne investicije.

Izpostavil je podpis sporazuma o socialni varnosti, ki ga je pred tem s korejskimi partnerji podpisala ministrica Anja Kopač Mrak in bo po njegovih besedah pripomogel k nadaljnji rasti gospodarskega sodelovanja med državama.

Slovenski predsednik je poudaril, da si Slovenija želi več investitorjev iz Južne Koreje, in izpostavil, da z veseljem spremlja tudi rast števila južnokorejskih turistov. V prvih desetih mesecih lanskega leta je obseg blagovne menjave znašal 351 milijonov evrov in se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečal za 25 odstotkov.

Pahor je južnokorejskega predsednika Moona povabil na uradni obisk v Slovenijo in predlagal, da bi bil morda hkrati to obisk gospodarske delegacije. Južnokorejski predsednik je to pozdravil in dodal željo, da strani izkoristita potencial, ki že obstaja, in dodatno okrepita gospodarsko sodelovanje.

Slovenski predsednik se je južnokorejskemu predsedniku zahvalil za podporo, ki jo Koreja namenja ITF - Ustanovi za krepitev človekove varnosti. Moon pa je Pahorju čestital za prizadevanja in uspehe Slovenije na tem področju ter se zahvalil za prenos znanja in sodelovanje v okviru te ustanove. Dejal je, da je ITF zaupanja vreden partner Južne Koreje v projektih na Zahodnem Balkanu, Bližnjem Vzhodu in v Srednji Aziji.

Predsednika sta tudi izmenjala stališča o ključnih mednarodnih političnih temah. Južnokorejski predsednik je predstavil oceno odnosov med Južno in Severno Korejo ter poudaril, da Južna Koreja potrebuje podporo mednarodne skupnosti za prizadevanja pri mirnem urejanju razmer s severno sosedo.

Pahor je izrazil podporo dialogu in politiki predsednika Moona, ki je zavezana dialogu in mirnemu reševanju sporov ter si prizadeva za spravo. "To je zelo pogumna odločitev," je dejal na novinarski konferenci po pogovorih. Ocenil je, da je zavezanost mirni rešitvi problemov in spravi lastnost, ki jima je z južnokorejskim predsednikom skupna.

"Oba sva politika, usmerjena k ljudem. Nikoli ne bi smeli pozabiti, da služimo svojemu ljudstvu," pa je Pahor omenil kot drugo skupno lastnost.

Slovenski predsednik je na novinarski konferenci izrazil tudi željo po večji angažiranosti Evropske unije pri reševanju konflikta med Korejama. "Mislim, da bi bili lahko v večjo pomoč, kot smo trenutno. Pozorno bom poslušal vaše nasvete ter jih prenesel v Evropo," je še dejal.

Pred pogovori z južnokorejskim predsednikom je Pahor obiskal korejski inštitut za mednarodne odnose ASAN, kjer se je sešel s predsednikom in člani inštituta ter z njimi izmenjal mnenja o aktualnih odnosih med Korejama.

Slovenski predsednik je dvodnevni uradni del obiska v Južni Koreji, kjer si je pred tem konec tedna v Pyeongchangu ogledal zimske olimpijske igre, danes sklenil z obiskom demilitariziranega območja na meji med Severno in Južno Korejo.