c S

Fujimori bo moral znova pred sodnika

20.02.2018 08:05 Lima, 20. februarja (STA) - Bivši perujski predsednik Alberto Fujimori bo očitno vendarle moral znova pred sodnika, tokrat zaradi umora šestih kmetov leta 1992. Fujimori je sicer od decembra znova na prostosti, potem ko ga je sedanji predsednik Peruja Pedro Pablo Kuczynski pomilostil iz humanitarnih razlogov in s tem sprožil val protestov.

Čeprav je bil Fujimori decembra pomiloščen vseh obtožb, pa je sodišče v Limi v ponedeljek odločilo, da se ta pomilostitev ne nanaša na pokol iz leta 1992. Skupaj z njim bodo sicer sodili še 23 soobtoženim. Tožilstvo za nekdanjega predsednika zahteva nadaljnjih 25 let zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

79-letni Fujimori je bil pred tem že obsojen na 25-letno zaporno kazen, a je zdaj popolnoma svoboden človek, ki se lahko, vsaj teoretično, brez omejitev tudi vrne v javno življenje in potuje v tujino. Kuczynski ga je pred božičem pomilostil zaradi njegovega slabega zdravja. Skupina zdravnikov je namreč ugotovila, da Fujimori boleha za napredujočo degenerativno neozdravljivo boleznijo, zaporniške razmere pa bi to stanje še dodatno poslabšale.

Kuczynski je sicer Fujimorija pomilostil potem, ko je preživel glasovanje o odstavitvi zaradi laganja o povezavah z brazilskim gradbenim podjetjem Oderbrecht. Proti predsednikovi odstavitvi so glasovali tudi poslanci opozicijske stranke Ljudska sila, ki jo vodi Fujimorijeva hčerka Keiko. Takoj so se pojavile obtožbe, da je pomilostitev vračilo usluge Fujimorijevi hčerki.

Fujimori je bil predsednik Peruja med letoma 1990 in 2000, leta 2005 pa je moral za zapahe zaradi korupcije in kršitev človekovih pravic.