c S

Guverner latvijske centralne banke obtožen prejetja 100.000 evrov podkupnine

20.02.2018 07:33 Riga, 19. februarja (STA) - Guverner latvijske centralne banke Ilmars Rimševičs, ki so ga v soboto aretirali agenti posebnega urada za boj proti korupciji KNAB, je obtožen prejetja 100.000 evrov podkupnine, navedbe oblasti povzema nemška tiskovna agencija dpa. Latvijski politični vrh ga je že pozval k odstopu.

Latvijska vlada se je zaradi aretacije danes sestala na izredni seji, po kateri ga je politični vrh s premierjem Marisom Kučinskisom na čelu pozval k odstopu. Rimševičsove zadolžitve je začasno prevzela njegova namestnica Zoja Razmusa.

Vlada je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer zagotovila, da finančni sistem po aretaciji Rimševičsa ni ogrožen.

Po navedbah preiskovalcev v zadevo ni vpletena nobena latvijska finančna ustanova. Po neuradnih podatkih naj bi guverner podkupnino prejel od fizične osebe.

Po navedbah agencije AP je Rimščevičsovo sporno početje med drugim povezano z uslužbenci banke Norvik. Za Latvijo je to le še eden v vrsti bančnih škandalov, ki so se v preteklosti nanašali predvsem na pranje ruskega denarja.

Po latvijski zakonodaji lahko guvernerja centralne banke predčasno razreši parlament zaradi večjega prekrška, vendar pa mora biti krivda dokazana s pravnomočno sodbo. Prvi mož KNAB Jekabs Straume je danes dejal, da so obtožbe prehude, da bi "uradna oseba" lahko nadaljevala z opravljanjem dela. KNAB namreč še ni uradno potrdil, da so aretirali Rimševičsa.

Guvernerjev odvetnik je po poročanju latvijske lokalne televizije dosegel izpustitev Rimševičsa proti plačilu varščine, Kučinskis pa je napovedal, da bodo uvedli omejitve, ki mu bodo preprečile opravljanje funkcije.

Rimševičs je bil za guvernerja centralne banke imenovan leta 2001. V soboto zvečer so ga pridržali agenti KNAB in ga sedem ur zasliševali, nato pa so ga v nedeljo prepeljali na drugo lokacijo. Agenti naj bi tudi preiskali njegov dom in prostore centralne banke.

Latvijski predsednik Raimonds Vejonis je na Twitterju v nedeljo napovedal srečanje s člani sveta za nacionalno varnost na temo "situacije v bančnem sektorju".

Kučinskis je ob nedeljski potrditvi pridržanja dejal, da zaenkrat ne on sam in tudi ne kakšen drug predstavnik oblasti nima nobenega razloga za vmešavanje v delo KNAB. "Urad dela profesionalno," je ocenil Kučinskis in dodal še, da bo KNAB javnosti posredoval nadaljnje informacije, ko bo ocenil, da je to mogoče.

Latvija je članica območja z evrom, tako da je Rimševičs tudi član glavnega organa Evropske centralne banke, sveta ECB.