c S

Bela hiša namiguje na Trumpovo podporo izboljšanju nadzora nad prodajo orožja

20.02.2018 07:05 Washington, 19. februarja (STA) - Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je danes dejala, da predsednik ZDA podpira prizadevanja za izboljšanje zveznega nadzora nad prodajo orožja, Donald Trump pa je jutro praznika dan predsednika izkoristil za tvit v podporo avtomobilskim dirkam nascar in napadu na Oprah Winfrey.

Trump je govoril z republikanskim senatorjem Johnom Cornynom iz Teksasa, ki skupaj z demokratom Chrisom Murphyjem iz Connecticuta pripravljata predlog zakona za izboljšanje zvezne baze podatkov o osebah, ki ne bi smele kupiti orožja, po katerem bi morale zvezne agencije in zvezne države pogosteje posredovati potrebne podatke o tem.

Sicer hvalevredna pobuda, ki pa ne bo ustavila pokolov s strelnim orožjem po ZDA. Pregled ozadja kupca opravijo le pri nakupih v trgovinah z orožjem, tega pa je mogoče brez ovir kupiti na orožarskih sejmih, celo po internetu, s pomočjo znancev in prijateljev in od kriminalcev. Trump je zmagal na volitvah tudi zaradi odločne podpore orožju in doslej še ni z ničemer nakazal, da si je pripravljen premisliti.

Po drugi strani kongresni republikanci s podporo orožarskih lobijev še vedno niso odnehali od predloga zakona, ki bi osebam z dovoljenjem za nošenje skritega orožja, kot so pištole, omogočil, da to orožje nosijo vsepovsod v ZDA; tudi tam, kjer lokalna zakonodaja to prepoveduje. Države, ki niso volile za Trumpa in imajo strožjo orožarsko zakonodajo, kot je na primer New York, nad možnostjo oboroženih turistov, na primer iz Floride, niso navdušene.

Po zadnjem pokolu na floridski srednji šoli je gibanje proti orožju malce bolj završalo kot ponavadi, saj so ga nase prevzeli v družabnih medijih dobro podkovani dijaki iz Floride in drugih držav ZDA, ki napovedujejo in izvajajo proteste. Konservativni mediji, ki so na strani Trumpa, republikancev in orožarskega lobija, jih že obtožujejo, da so plačanci demokratov.

Trump se je zaradi pokola v Parklandu konec tedna na Floridi, kjer z družino praznuje dan predsednika odpovedal igranju golfa, višek časa pa je v soboto in nedeljo izkoristil za intenzivno tvitanje proti zvezni policiji FBI in prepričevanje svojih podpornikov, da ni ničesar kriv kar zadeva Rusijo in predsedniške volitve 2016.

Posebni tožilec Robert Mueller je v petek, kmalu potem, ko je FBI priznal, da je januarja prejel prijavo o sumljivem Nikolasu Cruzu, vendar ni ukrepal, objavil obtožnice proti 13 Rusom zaradi spodkopavanja ZDA na družabnih medijih in vodenje kampanje v podporo Trumpu. Trump je med drugim izjavil, da Rusi zaradi afere umirajo od smeha.

Pobiti srednješolci ga v ponedeljek niso zanimali toliko kot Oprah Winfrey, ki je v nedeljo zvečer na televiziji CBS vodila pogovor z volivci Michigana o prvem letu vladanja predsednika Trumpa.

"Ravnokar sem gledal zelo negotovo Oprah Winfrey, ki sem jo enkrat zelo dobro poznal. Njena vprašanja so bila pristranska, dejstva pa netočna. Upam, da bo kandidirala, da se jo potem razkrije in porazi, tako kot vse ostale," je tvitnil Trump. V ZDA se že nekaj časa ugiba, da bi lahko Winfreyjeva kandidirala za predsednico ZDA.